„Компромис няма“, „Връщане назад е невъзможно“ – това е написал 29-годишният египтянин Абдала ел Хамани в социалните мрежи половин час преди да нападне с мачете войник в парижкия музей Лувър, предаде bTV.
Все още се очаква формалното потвърждение на самоличността на нападателя. Той още е в критично състояние, след като беше прострелян пет пъти от служител на реда. 

Френската полиция разследва дали е действал сам или по разпореждане. 

Мъжът е пристигнал в Париж на 26 януари с едномесечна туристическа виза, която е получил в Дубай, разкриха от прокуратурата. „Разследването ще продължи във Франция и извън нея, за да се открие маршрутът и мотивите на нападателя, а също така да се установи дали е действал сам, спонтанно или е следвал нечии инструкции“, каза прокурорът на Париж – Франсоа Молен. 

„У нападателя не са открити документи за самоличност”, каза още Молен. 

Египетските служби за сигурност обаче твърдят, че са го идентифицирали, съобщи Ройтерс. Предполага се, че мъжът е бил отседнал в централния 8-и район на Париж, който вчера бе претърсен от полицията. 

Хладното оръжие, с което нападна военните, е купил от местен магазин за оръжия. В раницата му е имало спрейове с боя, но не и експлозиви. 

Днес в района на Лувъра има впечатляващо полицейско присъствие, но броят на туристите е чувствително по-малък.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!