Първи резултати от екзит пол: "Нова демокрация" печели парламентарните избори в Гърция с между 40 и 36 процента. На второ място е СИРИЗА с между 29 и 25%. Третото място се заема от ПАСОК с между 12,5 и 9,5%, предаде БНТ.

По-рано днес лидерите на двете основни партии Кириакос Мицотакис и Алексис Ципрас дадоха своя глас и обявиха каква промяна очакват в страната.

"Днес гласуваме за бъдещето, за по-високи заплати, за повече и по-добри работни места, за по-ефективно здравеопазване, за общество с по-малко неравенства. Гласуваме за по-силна държава с важна роля в Европа, със защитени граници.

Изборите са тържество на демокрацията. Днес отговорността за управлението на страната е ваша. Убеден съм, че утре ще дойдат по-добри дни за страната ни", заяви Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция.

"Днес е ден на надеждата. Хората държат в ръце шансът да наложат волята на мнозинството и да променят курса на държавата, да оставят зад себе си тежките и трудни 4 години на неравенство, несправедливост, недостоен живот на пенсионерите и липса на възможности за младите.

До оставим зад гърба си едно арогантно правителство, което не разбира нуждите на хората, да отворим пътя за един прогресивен кабинет със социално справедлива програма. Правителство с нови лица, с нов стил на управление. Промяната е в ръцете на хората", допълни Алексис Ципрас, лидер на СИРИЗА.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук