Още с встъпването си в длъжност новият американски президент Доналд Тръмп започна да прави история. Без значение дали го харесвате или не, 45-ият президент записва няколко исторически постижения още на старта, пише Би Би Си.

Най-старият президент

Доналд Тръмп отпразнува 70-я си рожден ден на 14 юни миналата година. Това го прави най-възрастният президент на САЩ към датата на встъпването. Предишният рекордьор бе Роналд Рейгън, който бе на 69 години. Тръмп обаче е уверен, че възрастта не е пречка. Той казва, че ще е “най-здравият човек, който някога е поемал поста“.

Средната възраст на всички 44 останали американски президенти към датата на встъпването е била 55 години. Най-младият е бил Теодор Рузвелт – 42 години и 322 дни.

Първият милиардер

 Тръмп е първият милиардер, избран за президент на САЩ. “Форбс“ оценява неговото благосъстояние на 3.7 милиарда долара, но Тръмп оспорва това и казва, че има 10 милиарда. Той обяви, че ще получава символичната заплата от 1 долар, докато е президент. Същото стори преди него и губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер.

Много от предишните президенти също са имали доста пари. Най-богат сред останалите е бил Джордж Вашингтон, който е притежавал половин милиард долара в сегашни пари.

Най-богатото правителство

Няма как другите да се мерят парите на членовете на правителството на Доналд Тръмп. В него ще има двама милиардери – Уилбър Рос (2.5 млрд. долара) и Бетси Девос (5.1 млрд. долара). Според различни оценки общото благосъстояние на правителството е около 35 милиарда долара. Това е в пъти повече и от най-богатите предишни правителства на САЩ. Също така това е повече от БВП на Боливия.

Президент без политически опит

Тръмп ще бъде първият президент на САЩ за последните 60 години, който не е имал  опит като сенатор или губернатор. Последният такъв бе Дуайът Айзенхауер, но той преди това бе главнокомандващ на съюзниците по време на Втората световна война. От това все пак се трупа „някакъв“ политически опит.

Най-властните деца

Тръмп обяви, че неговият доведен син Джаред Кушнър ще бъде назначен за главен президентски съветник. Това моментално предизвика критики към Тръмп за склонност към непотизъм.

Така доведеният син на Тръмп ще се превърне в най-високопоставения роднина на американски президент в историята.

Най-малко домашни любимци

Доналд Тръмп е първият президент на САЩ за последните поне 100 години, който влиза в Белия дом без домашен любимец. Плановете му да си вземе куче от приют засега не са се осъществяват.

С най-силна опозиция на търговските договори

Острата критика на Тръмп към международните търговски споразумения е много рядка за американските президенти. Подобни позиции за последно е поддържал Хърбърт Хуувър през 30-те години на миналия век. Тогава САЩ изживява Голямата депресия, която реално приключва с възхода на индустрията по време на Втората световна война.

Новата първа дама

Мелания Тръмп е първата първа дама на САЩ, която е родена извън страната (Словения) и за която английският език не е майчин език. Мелания обаче говори словенски, английски, френски, немски и сръбски. Това я прави най-сериозният лингвист измежду всички първи дами досега.