Сътрудници на чешкия президент Милош Земан показаха видеозапис, на който се вижда как той, докато е в болница, подписва преди седмица указ за свикване на парламента в новия му състав, пише Глас нюз бг.

С този ход те се опитват да защитят действията на неговата канцелария, свързани с хоспитализацията му, срещу обвиненията в потайност, предаде Ройтерс.

Приемането на Земан в болница съвпадна със следизборен период на политически преход в Чехия, в който президентът има да играе роля. Това обезпокои политиците, които обсъждат задействането на конституционни механизми за изземането на правомощията му.

Видеозаписът е първото показване на Земан от влизането му в болница на 10 октомври.

На пресконференция началникът на президентската канцелария Вратислав Минар защити действията на администрацията във връзка с хоспитализацията, отхвърляйки критиките, че състоянието на държавния глава се пази в дълбока тайна.

На показаното видео се вижда как председателят на долната камара на парламента Радек Вондрачек се среща със Земан, който подписва указ за свикване на парламента в новия му състав на 8 ноември.


На записа се вижда как Земан лежи на болнично легло и разговаря с Вондрачек и още трима души.

Вондрачек е отишъл да види Земан на 14 октомври. Срещата е била по искане на президента, каза Минар.