Колекция от луксозни коли, собственост на вицепрезидента на Екваториална Гвинея Теодорин Нгуема, ще бъде продадена на търг в Швейцария. Автомобилите са за около 18,7 милиона долара, информира АФП.

"Това е необичайна продажба", коментира Филип Кантор от британската аукционна къща Bonhams.


"Частна колекция от суперколи, с много малък пробег", подчерта той.

Снимка 445141

В колекцията, в която влизат 25 коли, има седем автомобила "Ферари", три коли "Ламбургини", пет коли "Бентли", "Мазерати", "Макларън" и други.

Най-скъпата е Lamborghini Veneno Roadster, която е на стойност между 4,8 и 5,7 милиона евро и жълто "Ферари" хибрид за 2,4-2,6 милиона евро.

Автомобилите са конфискувани от швейцарското правосъдие след стартиране на разследване срещу Теодорин Нгуема, който е син и вероятният наследник на авторитарния президент на Екваториална Гвинея Теодоро Нгуема, който властва 40 г. Всичките автомобили ще бъдат продадени на търга.

През февруари прокуратурата обяви, че сваля обвиненията във финансови измами срещу Теодорин Нгуема, но луксозните автомобили няма да бъдат върнати, тъй като са част от случая.

Снимка 445145

Според законите на Швейцария прокуратурата може да свали обвиненията в тази категория, ако обвиненият предложи компенсация "и възстанови ситуация, която е в съответствие със закона".

Екваториална Гвинея също се съгласи да плати 1,3 милиона швейцарски франка на Женева за покриване на разходите по случая.

Снимка 445142