„Истинската цена на офицера и генерала може да бъде определена само в хода на въоръжената борба. Добрите администратори и стопани не винаги така добре се проявяват и бойното поле” – заяви преди половин година началникът на руския Генерален щаб генерал Валерий Герасимов по време на лекция. Тогава той увери офицерите, че преминалите през сирийската кампания военнослужещи ще получат в армията приоритет при придвижване по служебната стълбица.
Генерал Герасимов удържа на думата си, пише "Газета.ру. Сега във Военната академия на Генщаба очакват назначаване като нов началник генерал-полковник Александър Галкин, преди това командвал войските в Южния военен окръг, 
 

Сегашният началник на Академията генерал-лейтенант Сергей Кураленко (56) от февруари 2016 г. ръководеше новооткритите координационни центрове по примирие на враждуващите страни, базиран в авиобазата Хмеймим. Преди това служил като представител на Русия в Международния информационен център в Багдад, а някога започнал службата си в групата съветски войски в ГДР.
 
Генерал Александър Галкин (59) е преминал през всички основни длъжности, командващ армия в Сибирския военен окръг, после възглавявал Южния военен окръг (Северо-Кавказкия военен окръг) и не случайно е награден с медала „За возвращение Крыма”, включен е в санкционните списъци на ЕС с обвинението, че ръководеният от него щаб на ЮВО ръководел въоръжения конфликт в Донбас.
 
В планираните размествания на генералите се забелязват две тенденции: назначаване на висши постове на офицери и генерали с богат боен опит от Сирия, второ, подмладяване на ръководството на руската армия: главнокомандващият Сухопътни войски генерал-полковник Олег Салюков ще навърши 63 г., главнокомандващият ВМФ адмирал Владимир Корольов – също 63 г.
 
Още преди година генерал-полковник Александър Дворников, след като ръководи руската операция в Сирия, бе назначен за командващ на неспокойния Южен военен окръг заради придобития опит в Сирия, който може да му потрябва.
 
БЛИЦ се изкушава да припомни, че този подход не стана правило в кадровото изграждане на Българската армия. Покойният вече генерал Нейко Ненов, командвал балканските Многонационални мирни сили и Многонационалната дивизия в Кабул, беше съзнателно продължително удържан в кадровия растеж. Сегашният командир на Сухопътни войски ген.-майор Михаил Попов на 40 г. командваше третия ни батальон в Ирак (2004) и въпреки отличните оценки на съюзниците ни едва през 2016 г. оглави Сухопътни войски.
 
Истината е, че ръководството на МО и на армията ни нямаше необходимата кадрова визия и изпращаше като командири на бойни мисии в чужбина офицери, които после не развиваше ускорено при показани отлични качества на бойното поле, а издигаше генерали, които ходеха често в служебни командировки на Запад.
 
Редакция БЛИЦ по публикации в руски медии