Президентът на Русия Владимир Путин сподели с журналисти впечатленията си от дегустацията на прочутото японско саке "Източна красавица", предаде РИА новости. "Много е меко и пивко, но не бива да се прекалява, една чашка е достатъчна", каза Путин. След това той, придружен от своя японски домакин - премиера Шиндзо Абе, посети в Токио Центъра за източни бойни изкуства "Кодокан".
Руският лидер, който от млад е носител на престижния черен колан в джудото, и министър-председателят на Япония гледаха демонстрации на местни спортисти, предадоха ТАСС и БТА.

"Кодокан" е прочут спортен комплекс и школа, пазеща принципите на оригиналното джудо. Сегашната сграда е построена през 1984 г. по случай вековния юбилей на този спорт. Днес тя е Мека за джудисти от цял свят, тук е и Международният център по джудо.

Путин вече е бил в този център при своята визита в Япония през 2000 г. и дори излезе на татамито ("тепиха" в източния спорт).

Този път не бе предвидено да участва в демонстративните двубои. Той ги коментира в разговор със свой добър познат - олимпийския шампион Ясухиро Ямашита.

Шиндзо Абе, който не тренира джудо, се пошегува, че и сам той е бил готов да излезе на татамито. "Държах го за ръката", с усмивка потвърди Путин.

Втори път за деня руският гост демонстрира познаване на японски традиции. На съвместната пресконференция с Абе той похвали сакето (слаба оризова ракия).

При това той вмъкна традиционната японска напитка в отговор за термалните извори, характерни за курорта Нагато, роден град на Абе и място на техните разговори вчера. А връзката с изворите е, че саке най-често се пие топло, дори горещо.