Владимир Путин няма да отиде на погребението на Фидел Кастро, защото се подготвя за годишното обръщение към Федералното събрание, насрочено за 1 декември. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
Така той отговори на зададен му журналистически въпрос защо руската делегация за прощаването с лидера на кубинската революция ще се ръководи от председателя на Думата Вячеслав Володин. Русия няма навик да се меси във вътрешните работи на други държави, включително и в изборния процес, който в момента тече във Франция, каза Песков на брифинга в Москва днес.

Той подчерта, че "има кандидати, с които на нашия президент се е налагало да общува по-тясно в изминалите години, а има и кандидати, с които той е общувал по-рядко и с които се познава по-слабо". Песков добави, че думите на Путин за Франсоа Фийон като възможен кандидат не трябва да се разглеждат като подкрепа за него. Песков не пожела да коментира критиката срещу неговата съпруга - олимпийската шампионка по фигурно пързаляне Татяна Навка по повод нейния танцов номер по телевизията, посветен на темата за Холокоста.

Той само отбеляза, че се гордее със своята съпруга. Татяна Навка, бивша олимпийска състезателка по фигурно пързаляне, и партньорът й на леда Андрей Бурковски предизвикаха противоречиви реакции, като се облякоха с униформи от концентрационен лагер за танцова програма в неделния епизод на популярното телевизионно предаване "Ледена епоха". Съчетанието им, което бе излъчено по държавния телевизионен "Канал едно", бе базирано на "Животът е прекрасен" - получилия "Оскар" италиански филм за еврейски баща, който се преструва заради малкия си син, че задържането им в нацистки лагер е само игра, отбелязва БТА.