Президентът на Русия Владимир Путин разказа как през 70-те години на миналия век е правел щуротии със "Запорожец", който майка му спечелила от лотарията. Той не пропусна да отбележи, че съжалява за това и помоли останалите да не постъпват като него.
„Тогава тя работеше като санитарка в една от болниците в града. В бюфета вместо ресто й дали, според мен, един или два билета. Той струвал 30 копейки. Тя се прибра вкъщи и го хвърли. И както често се случва, забрави за него”, разказва лидерът на Русия пред журналиста Андрей Кондрашов.

По думите му, първоначално семейният съвет взел решение да продаде печелившия билет, а парите да отидат за домакинството. По това време семейството обитавало комунален апартамент. „Живеехме в една стая, в комунален апартамент, на петия, последен етаж. Понякога таванът потичаше, имаше и други течове. Дори душ нямаше. И ето в такива условия – мама спечели колата”, каза той.

„Много добре си спомням това – семейният съвет, майка и татко се бяха събрали около масата и мислеха какво да правят с него. И изведнъж мама каза: Ще вземем колата, нека синът ни ходи с кола. Знаете ли какво означаваше това за моите родители?”, отбеляза президентът.

Той си спомня как веднъж взел от поделението приятеля си Сергей Ролдугин, който по това време служел във военния оркестър.
„Безобразие! Трябваше да го накажат! Виновен!”, шегува се Путин.

Руският президент сподели още, че заглушителят на запорожеца бил счупен, което го правело изключително шумен. „Искам да ви кажа, че не съм нарушавал правилата. Вярно, вероятно сме били без предпазни колани. Такива тогава нямаше”, пояснява президентът.

Той също така си спомни как с приятели карали по нощните улици на града, припявайки се песента на ВИА "Калинка" "Бархатный сезон".

Журналистът Дмитрий Киселев публикува втората част от документалния филм за руския държавен глава - "Путин". Първата част на лентата беше гледана от над 13 млн. души.
 Превод: БЛИЦ