Президентът на Русия Владимир Путин обсъди ситуацията в Сирия с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, се казва в съобщение на Кремъл, цитирано от агенции. В съобщението се отбелязва, че тримата лидери са засегнали темата за Източна Гута и осигуряване на хуманитарен достъп до този и други сирийски региони.

Те също така са се съгласили да продължат съвместните усилия за пълното прилагане на приетата вчера от ООН резолюция, която призовава за 30-дневно прекратяване на огъня в Сирия.

"Путин информира Макрон и Меркел за практични стъпки на руската страна за евакуирането на цивилни, предоставянето на хуманитарна и медицинска помощ на засегнатото население в Сирия. В същото време специално внимание е обърнато на факта, че прекратяването на военните действия не включва операциите срещу терористичните групировки", се допълва в съобщението.

От Кремъл подчертават още, че тримата лидери също така са се съгласили да засилят "обмена на информация" за Сирия.

От своя страна Макрон и Меркел са призовали Русия да окаже "максимален натиск" върху Сирия "веднага" да започне прилагане на резолюцията, информира АФП, позовавайки се на съобщение на Берлин.

От канцлерството допълват, че Меркел и Макрон са подчертали пред Путин, че е "важно резолюцията да бъде приложена бързо и цялостно".

"Тези призоваха Русия в този контекст да окаже максимален натиск над сирийския режим за незабавно прекратяване на бомбардировките и боевете", се казва още.