Руският президент Владимир Путин каза днес, че страната му е готова да предприеме решителни стъпки за решаване на седемдесетгодишния териториален спор с Япония за няколко острова в Тихия океан. Те са под контрола на Русия, предаде Ройтерс. 
"Миналото не бива да пречи да се върви напред", каза Путин на бизнес форум във Владивосток, в руския Далечен изток, в който участва и японският премиер Шиндзо Абе. "Трябва да помислим как да уредим проблемите, които не ни позволяват да вървим напред", заяви руският президент. Той добави, че Русия е готова да действа решително, но всички стъпки трябва да бъдат внимателно обмислени, съобщи БТА. 

Путин подчерта, че териториалният спор трябва да бъде решен през призмата на националните интереси на двете страни, предаде ТАСС.

Японският премиер призова Путин двамата да сложат край на "ненормалната ситуация", както той се изрази, в която Япония и Русия, две съседни страни с неограничен потенциал все още не са сключили мирен договор след края на Втората световна война, предаде Франс прес. В изказването си на Източния икономически форум Абе прикани Путин двете страни да започнат заедно "да изграждат нова епоха" в отношенията си. 
"Владимир, ние с теб сме хора от едно поколение", каза Шиндзо Абе. "Нека проявим смелост, да поемем тази отговорност, да преодолеем трудностите и да оставим на бъдещите поколение свят, в който Русия и Япония ще разкрият мощния си потенциал", заяви японският премиер, цитиран от ТАСС. 

Основният проблем пред изработването на мирен договор между Русия и Япония е на кого принадлежат Южните Курилски острови, наричани в Япония Северни територии, . След края на войната те са включени в състава на СССР, но Япония оспорва принадлежността на островите Итируп, Кунашир, Шикотан и групата острови Хабомаи. През 1956 г. е подписана обща декларация за прекратяване на състоянието на война между СССР и Русия, но мирен договор още не е сключен, припомня ТАСС.