Президентът на Русия Владимир Путин с извънредно послание до руския парламент. Той обръща специално внимание на горещи теми, свързани с военната операция на страната в Украйна. 

"Изпращам днешното си послание в момент на необратими промени в целия свят, на най-важните исторически събития, които определят бъдещето на хората. Стъпка по стъпка внимателно и последователно ще решаваме задачите, които стоят пред нас", започна речта си руския президент. 

Той анализира случващото се в Донбас, както военните действия, така и случващото се с местното население. Путин нарече Украйна "поробена от Запада" и "готвена за голяма война".

"Донбас от 2014 г. вярваше и очакваше, че Русия ще се притече на помощ. Москва направи всичко възможно да реши проблема по мирен път и прояви търпение, но зад гърба ни се подготвя друг сценарий. Бяхме търпеливи по време на преговорите, въпреки военния конфликт. За наша изненада отношението на Западните страни обаче бе неочаквано. Започнаха политически убийства и репресии срещу неудобните, а те си затваряха очите срещу тези коварства", отбеляза още Путин.  

"Преговорите за доставка на оръжие и противовъздушна отбрана са водени още преди началото на ПНР. Театърът на военните действия беше овладян много преди първата стъпка на Москва. Сякаш се гордеят и се наслаждават на предателството си, наричайки нормандския формат представление. Понятията чест, доверие, благоприличие не са за тях. Те са свикнали да плюят по целия свят. Оказа се, че по същия начин се отнасят към народите на своите страни", каза руският президент.

Той коментира конкретните действия на Запада, като припомни разполагането на система за противовъздушна отбрана.

"Никой няма толкова бази, колкото Америка – цялата планета е осеяна с боклуци. Позицията на Русия е, че не може да има разделение на "цивилизовани страни" и всички останали. Ние отричаме всякаква изключителност. Никой няма толкова бази, колкото Америка – цялата планета е осеяна с боклуци. През декември 2021 г. официално изпратихме на НАТО проекти на споразумение за гарантиране на сигурността, но получихме директен отказ по всички позиции. Тогава най-накрая стана ясно, че зелена светлина за агресия е дадена. Заплахата растеше всеки ден. През 2014-2015 г. имаше много опити за атака на Донбас, но „всички се правеха, че нищо не се случва", добави Путин.

"Те отприщиха войната. И ние използваме сила, за да я спрем", отбеляза той. 

Насаждането на неолиберални, по същество тоталитарни ценности, според него е целта на западната политика.

"Ние не воюваме с народа на Украйна, те самите станаха заложници на киевския режим. Планиращите ясно разбраха, че следващата цел е удар по Крим и Севастопол. Създава се впечатлението, че всичко това е, за да се забрави какво направи Западът. Те пуснаха джина от бутилката", отбеляза Путин. 

В резултат на американските военни кампании загинаха около един милион души и повече от 30 милиона станаха бежанци.

"Никой в ​​света няма да забрави това", добави Путин.

"През 30-те години на миналия век Западът на практика отвори пътя към властта на нацистите в Германия, а в наше време те направиха "анти-Русия" в Украйна. И всичко с една цел - да откъснат територии от страната ни. Западът възнамерява да прехвърли локалния конфликт във фаза на глобална конфронтация, както ние го разбираме. Невъзможно е да победят Русия на бойното поле, затова се извършват все по-агресивни информационни атаки. Постоянно лъжат, не спират атаките срещу нашата култура, срещу Руската православна църква", продължи руският президент.

Според Путин целта на Запада да откъсне исторически територии от Русия и именно той прави Украйна "антируска". 

"Превратът е кървав, антидържавен, антиконституционен, но - сякаш нищо не се е случило, сякаш така трябва да бъде. Даже отчетоха колко пари са похарчени за него", възмути се руският лидер.

Той отбеляза, че идеологическата основа на тези събития е русофобията и изключително агресивният национализъм, каквито можем да наблюдаваме днес в Украйна.

"Русия започна специална военна операция за защита на хората, гарантиране на сигурността на страната и премахване на заплахата от украинския  режим. Преди една година, за да защитим хората на нашите исторически земи, да гарантираме сигурността на страната ни, да премахнем заплахата, идваща от режима, който се появи в Украйна след преврата от 2014 г., беше решено да се проведе военна отбрана. Този ​​отвратителен метод на измама вече е изпробван неведнъж. Те (западните страни) се държаха също толкова безсрамно, двулично, унищожавайки Югославия, Ирак, Либия, Сирия. Никога няма да се измият от този срам", допълни руският президент. 

"Неонацистите не крият за чии наследници се смятат. Защо никой от властта не забелязва? Защото не им пука на кого да разчитат в борбата срещу нас, срещу Русия. Основното е че воюват срещу нас. Западните елити се превърнаха в символ на тотална, безпринципна лъжа", каза държавният глава.

Владимир Путин сърдечно благодари на народа на Русия за неговата смелост и решителност, а също така благодари на "героите, участващи в специалната военна операция, войници и офицери от армията и флота, Националната гвардия, служители на специални служби и всички правоприлагащи органи, бойци на корпуса Донецк Луганск , доброволци, патриоти, които се бият в редиците на резерва на бойната армия".

Парламентът стана на крака, аплодира и залата заглъхна в тишина за няколко секунди в памет на загиналите. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук