Полетът на Путин до ОАЕ, придружен от бойни самолети, показва, че страхът преследва руския президент и той живее с него постоянно. Това заяви политологът Владимир Фесенко пред FREEДОМ.

„Путин вече живее в страх, този ефект вече е налице“, каза Фесенко, коментирайки визитата на руския президент в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Военнопрестъпникът Путин, който е издирван от Международния наказателен съд в Хага, е бил придружен от чеченци зад граница.

По време на полета четири бойни изтребителя Су-35 охраняваха самолета на Путин. Политологът обясни, че днес Путин вече е зависим от онези, на които не е обръщал внимание преди инвазията си в Украйна. Все по-голямата международна изолация обаче накара Путин да пътува до такива страни. „Но това далеч не е безплатно“, каза Фесенко.

Путин посети само страни, които не признават юрисдикцията на Международния наказателен съд в Хага. Но той не отиде на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка, тъй като там е в сила Римският статут на Международния наказателен съд. Путин едва ли ще посмее да отиде и в Бразилия.

Руската федерация активно търси страна, подписала Римския статут, която да се съгласи да не екстрадира Путин на Международния съд, за да покаже, че „не се страхува“.

„Наскоро имаше доста сериозно влошаване на отношенията между Армения и Русия. Защото Армения се осмели, като член на ОДКБ, да подпише и ратифицира хартата на Международния наказателен съд. Съответно дори в Армения, в постсъветското пространство, възникнаха проблеми и потенциални рискове за Путин“, каза Фесенко.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук