Изтегляне на САЩ от договорите за разоръжаване, като този за ракетите със среден обсег, ще предизвика надпревара във въоръжаването и изключително опасна ситуация.

Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП. "Ако тези договори бъдат разтрогнати, няма да остане нищо в сферата на ограничаване на оръжията. Тогава ситуацията ще стане според мен изключително опасна. Няма да остане нищо освен надпревара във въоръжаването", каза Путин на пресконференция с италианския премиер Джузепе Конте.

Ако САЩ разположат ракети със среден и малък обсег в Европа, Русия ще бъде принудена да отговори огледално, каза Путин. "Разбира се, главният въпрос е: ако САЩ се изтеглят от този договор, какво ще правят с тези ракети. Ако те бъдат доставени в Европа, естествено, ние ще отговорим огледално", продължи руският президент. Европа трябва да разбере, че ще бъде под заплаха от възможен ответен удар на Русия, ако приеме американски ракети със среден и малък обсег, предупреди Путин. Той отхвърли твърдението на Доналд Тръмп, че Русия е нарушила договора от 1987 г. и заяви, че САЩ са тези, които го нарушават. Путин каза, че е готов да обсъди с Тръмп въпроса за Договора за ракетите със среден обсег на срещата в Париж на 11 ноември.

Путин заяви, че Москва и Рим проучват варианти за включване на Италия към газопровода Турски поток. В сферата на доставките на руски газ за Италия всичко е възможно, каза Путин. "Проучваме всички възможности. И включване на Италия към Турски поток през България, Сърбия, Унгария, Гърция", добави той. Италианският премиер Джузепе Конте каза, че санкциите на Европейския съюз срещу Русия трябва да бъдат прекратени, но не отговори дали неговото правителство е готово да наложи вето на удължаването им, предаде Ройтерс. "Правилно е да се поддържат икономическите отношения между Италия и Русия. За Италия санкциите никога не са цел, те са инструмент и трябва да отпаднат възможно най-бързо", посочи Конте.