През следващата година ще започне тестването на ново оръжие, наречено "Острота". Това е част от кампанията на Владимир Путин да изпревари Запада с огнева мощ.

С най-новата ракета, която ще бъде с по-малък размер от съществуващите хиперзвукови ракети, ще бъдат оборудвани свръхзвуковите бомбардировачи Ту-22М3 и изтребители-бомбардировачи Су-34.

Ракетата има специално разработен за нея реактивен двигател, който ще ѝ позволи да "пробие всякакви съвременни системи за противовъздушна отбрана", твърди прокремълски вестник. 

Русия също потвърди, че първото от четирите последни изпитания на новата смъртоносна хиперзвукова ракета "Циркон" ще се проведе през юни. Целият тестов цикъл ще бъде завършен до края на лятото.

Тази "неудържима" крилата ракета със скорост 10 000 километра в час може да бъде пусната в експлоатация през следващата година. Президентът Путин разглежда ракетата "Циркон" с корабно базиране като оръжие по избор за нанасяне на удари по американски градове в случай на ядрен конфликт.

Първото изстрелване на ракетата "Циркон" от фрегатата "Адмирал Горшков" като част от държавната програма за изпитания е планирано за юни, каза източник от военното ведомство пред медия и цитиран от "Фокус".

Също така беше потвърдено, че руският Балтийски флот ще бъде "сериозно укрепен", а подводници с ракети "Циркон" от ново поколение могат да бъдат използвани за защита на подводния газопровод "Северен поток" 2. Смята се, че малките въздушно базирани хиперзвукови ракети "Острота" ще направят руските неядрени отбранителни сили много по-модерни.

Експертите казват, че те ще дадат на Русия "водеща позиция във високотехнологичните оръжия" и ще могат да нанасят "смазващи удари" по добре защитени цели.

Специално за новата свръхвисокоскоростна ракета е разработен нов реактивен двигател.

Русия вече разполага с "ужасната ракетна система "Авангард" с ядрени бойни глави с хиперзвуков планиращ блок. Путин твърди, че тя удря "като метеорит".

Казва се, че тази ракета може да се движи 20 пъти по-бързо от скоростта на звука, да лети извън земната атмосфера и да нанася удари навсякъде по света за по-малко от 30 минути. А Русия разполага и с ракетата "Кинжал", която развива скорост от 12 400 километра в час, изстреляна от изтребител МиГ-31 и нанасяща удар със скорост 10 пъти по-голяма от скоростта на звука.

В четвъртък Путин се похвали, че руските военни са се превърнали в световни лидери в модерните оръжейни системи.

Имаме нови самолетни системи, които нямат аналози в света, надводни и подводни бойни кораби, най-модерните безпилотни апарати. Разбира се, възниква въпросът какво е състоянието и какви са перспективите за развитие на въоръжените сили? Колкото и да е странно - за мнозина звучи странно - но ние сме повече от добре.

Ние имаме най-модерната от всички ядрени държави, разполагаме с най-модерните сили за ядрено възпиране, коментира руският държавен глава.

,,Русия успя да създаде такова ново оръжие поради „рационалното отношение към средствата, които държавата отпуска за отбрана, както и поради запазването и развитието на научните школи, обучението на инженерния персонал'', продължи Путин.

,,Успяваме да поддържаме въоръжените си сили на правилното ниво, без да милитаризираме бюджета. Ще продължим да действаме по този начин'', добави той.

Главнокомандващият руския флот Николай Евменов заяви, че флотът "придобива все по-голямо значение във връзка с новите предизвикателства и заплахи, произтичащи от разширяването на присъствието на НАТО в Балтийския регион".

Военният експерт полковник Николай Шулгин заяви пред "Независимая газета", че новите хиперзвукови ракети на Путин ще бъдат разположени така, че да "осигурят безопасността на важни икономически проекти, свързани с доставките на въглеводороди в Европа".