Внимавайте да не се върнем във времената на Съюза на съветските социалистически републики (СССР), това е казал руският президент Владимир Путин.

Държавният глава днес е провел съвещание с правителството в Москва. На заседанието е била обсъждана темата за обезпечаването на гражданите на Руската федерация с храни и други стоки от първа необходимост.

"Аз не искам в Русия да има дефицитни стоки. Ние много добре помним как в Съветския съюз имаше остър недостиг на основни продукти. Хората се редяха за хляб и мляко с часове. Ние не трябва да допускаме това", с тези думи стопанинът на Кремъл се е обърнал към министъра на селското стопанство Дмитрий Патрушев.

"Аз също ще Ви помоля за следното. Много внимателно да следите ситуацията с цените на храните", е казал още Путин. По думите на президента не би трябвало да се допуска ситуация, когато хората нямат пари за храна.

Патрушев, от своя страна, е отговорил, че хранителновкусовата промишленост е разполагала с капацитета да задоволи потребностите на руските граждани.

"В някои сфери производството в пъти превишава търсенето. Това е предпоставка за поддържане на поносими за хората цени", е посочил още той.

Обикновените хора в СССР са изпитвали затрудения със снабдяването с много стоки. Това е довело до корупция, черен пазар и съответно до по-ниски постъпления в държавния бюджет.