На борда на пътническия самолет на Украинските авиолинии, който се разби в Иран, е имало 9-членен екипаж. Всичките негови членове са били изключително опитни, пише "Страна уа".  


В авиокатастрофата са загинали пилотите Алексей Наумкин, Владимир Гапоненко и Сергей Хоменко, а също стюардите и стюардесите Екатерина Статник, Игорь Матков, Мария Микитюк, Денис Лихно, Валерия Овчарук и Юлия Сологуб.

Командирът на екипажа Владимир Гапоненко е завършил летателната академия в Кропивницки, имал е 11 000 летателни часа. Оставил е две дъщери. 

Съпругата на Гапоненко разказа, че в момента се държи само заради децата им.  

Владимир Гапоненко и семейството му 

На борда още са се намирали втория пилот Сергей Хоменко и пилотът-инструктор Алексей Наумкин, които имат съответно по 7 600 и 12 000 летателни часа. 

На борда още е имало двама стюарди и четири стюардеси. 

27-годишната Екатерина Статник е обичала да пътешества. Профилите ѝ в социалните мрежи са пълни със снимки от различни страни. Колежката ѝ Валерия Овчарук също се е възхищавала на своята работа и е публикувала снимки от различни кътчета на света.  


Валерия Овчарук 

"Работа, обичам те", така е подписала последната си снимка в Instagram Овчарук.

Самолетът, пътувал от Техеран за Киев, се разби малко след излитането си. Всичките пътници и 9-членния екипаж на борда на машината загинаха.  

Съветникът на вътрешния министър Евгений Терехов в профила си във Фейсбук публикува снимки на загиналите пилоти и стюарди. "Екипажът не е загинал, той просто се е качил на небето... Светла им памет", написа още Терехов.От Международните авиолинии на Украйна съобщиха, че отчитайки сложността и продължителността на полета, съставът на екипажа е бил подсилен. 

"По наши данни, самолетът е набрал височина до 2400 метра. Отчитайки опита на екипажа, вероятността за грешка е минимална. Просто не допускаме такива", отбеляза вицепрезидентът на МАУ по летателните дейности Игор Сосновский. 

Превод и редакция: БЛИЦ