Президентът Румен Радев, с позиция за избора на ново име на Македония. От Скопие държавният глава заяви, че бъдещото име на страната не трябва да съдържа географски определения, които да препращат и към територията на България. Радев е в Скопие по покана на македонския си колега – Георге Иванов, съобщава Нова телевизия.

Политиците и от двете страни в спора са особено предпазливи, когато  стане дума за възможни имена.  Кръгът на вероятните решения може би обаче постепенно се затваря. Ако съдим по коментарите на премиера Зоран Заев, възможно е новото име на югозападната ни съседка да съдържа географско определение.

Така от първоначалните пет варианта, посочени като базисни от специалния посредник на ООН – Матю Нимиц, 4 съдържат такова определение – Република Северна Македония, Горна Македония, Вардарска Македония, Република Македония (Скопие). Каквото и да е решението обаче, категоричен е българският президент, то не трябва да накърнява и интересите на България. 

Ще имат ли общо бъдеще и двете църкви - Българската и Македонската, предстои да разберем. Част от официалната делегация, която посети тленниет останки на Гоце Делчев, бяха и двама български митрополити.