От началото на пълномащабната военна операция на Русия в Украйна загубата на личния състав на нашествениците достига около 19,5 хиляди души. Това съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

Освен това от 24 февруари противникът е загубил 725 танка, 1923 бойни бронирани машини, 347 артилерийски системи, 111 MLRS, 55 системи за противовъздушна отбрана, 154 самолета, 137 хеликоптера, 1387 превозни средства, 7 кораба / лодки с гориво и 7 смазочни материали, 119 БЛА от оперативно-тактическо ниво, 25 единици специална техника и 4 пускови установки OTRK/TRK.

Отбелязва се, че данните се уточняват. Преброяването се усложнява от високата интензивност на военните действия. Както знаете, Русия нахлу на територията на Украйна сутринта на 24 февруари, придружавайки офанзивата с въздушни удари по военни цели.

Най-мощният взрив от началото на войната като от атомна бомба разтърси Николаев, мериха радиацията ВИДЕО

След неуспешни опити за превземане на столицата, агресорските войски се фокусираха върху тероризирането на местното население. В редица градове и села, временно превзети от нашествениците, се съобщават случаи на екзекуции, изнасилвания, преследвания и изтезания.

В края на март разбитите от украинските защитници вражески сили бяха принудени да напуснат районите на Киев и Чернигов. Сега и двата региона са изчистени от руската армия. Руското командване прегрупира войските за настъпление от изток.

Разузнаването смята, че Руската федерация ще се опита да превземе Мариупол и да се придвижи по-на юг. В същото време офанзивата в района на Донбас, по информация на съветника на ръководителя на ОП Алексей Арестович, вече е започнала.

По същото време руското МО съобщи, че руската авиация е унищожила зенитно-ракетните системи С-300 край Николаев и Харков. Това се случи, след като Словакия изпрати своите такива в Украйна.

Сутрешна сводка: Съветник на Зеленски отрече превземането на Мариупол от руснаците и обяви че те вече отстъпват в голямата битка в Донбас ВИДЕО

„Високоточни ракети "Калибър" с въздушно изстрелване в района на село Старобогдановка, Николаевска област и на военното летище Чугуев (област Харков) унищожиха пускови установки на украински зенитно-ракетни системи С-300, идентифицирани от разузнаването“, заяви руското Министерството на отбраната в изявление за резултатите от специалната операция в Украйна за последното денонощие.
 


Ден преди това Словакия изпрати своите системи С-300 в Украйна.

Според руското министерство на отбраната бойни самолети са ударили 86 украински военни обекти за ден.

„Сред тях: два командни пункта, два склада за боеприпаси, три склада за гориво, три инсталации за реактивни системи за залпово изстрелване, както и 49 укрепени пункта и зони за концентрация на украинска военна техника“, се казва в доклада.

От военното ведомство допълниха, че през нощта в село Звонецкое, Днепропетровска област, високоточни ракети с морско базиране са унищожили щаба и базата на националистическия батальон "Днепър", където онзи ден са пристигнали подкрепления от чуждестранни наемници.

Оборудването на дивизиона ЗРК С-300 беше скрито в хангар в покрайнините на Днепър. Поразен е от ракети с морско базиране "Калибър".

"Включително четири пускови установки С-300 и до 25 души персонал от украинските въоръжени сили“, каза Конашенков. 

В същото време руските системи за противовъздушна отбрана свалиха осем украински безпилотни летателни апарата във въздуха в районите на населените места Олхатовка, Нова Астрахан, Авдеевка, Шахтерское, Курахово, Новоселовка Вторая, Веселе.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ВОЙНАТА!