На юг очевидно Въоръжените сили на Украйна наистина планират настъпателни действия. Такъв извод може да се направи от скандала с интервюто на генерал Дмитрий Марченко, за който СБУ започна да разследва.

Службата за сигурност на Украйна и Министерството на отбраната вчера съобщиха за изтичане на секретна информация в интервю с "високопоставен военен". Според източниците на Страна.UA става дума за Марченко, който наскоро разговаря с агенция РБК-Украйна.

Ето какво може да се приеме за теч на информация:

1. Марченко очерта посоките на руската офанзива - към Николаев и Кривой Рог (които те също трябва да маршируват към Николаев през Воскресенск и Южноукраинск).

Генерал Марченко в интервью РБК-Украина о Херсоне и Крыме, наступлении на  юге и оружии | РБК Украина

Тук, на пръв поглед, разкриването на плановете на врага, а не на въоръжените сили на Украйна. Но на теория това също е демонстрация къде Киев се готви да посрещне атаката.

2. Марченко обяви нови атаки срещу моста на язовира Каховка: „Скоро този мост ще бъде толкова повреден, че те няма да могат да прехвърлят резервите си по него. Веднага щом резервите бъдат отрязани - Добре дошли в Украйна: ние ще победим и ще ги изгоним."

Скандал в Киев: СБУ разследва висш генерал, издал стратегически военни тайни

3. Генералът обяви обкръжаването на град Снегиревка в Николаевска област, сега контролиран от руснаците: „Мисля, че ние ще ги обкръжим и те самите ще избягат оттам“. Възможно е точно такова конкретно указание за посоката на бронирания удар на Въоръжените сили на Украйна да е станало повод за образуване на наказателното дело.

4. Марченко каза, че Кримският мост трябва да бъде разрушен, за да се лиши Русия от възможността да докара резерви на полуострова.

5. Той обяви освобождаването на Херсон преди края на годината "на 100%". Какво би могло да бъде на теория разкриването на плановете на Украйна за основното направление на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна. Въпреки че почти всички представители на украинските власти декларират планове за нападение срещу Херсон.

6. Той съобщи, че военната помощ идва в Украйна на "малки партиди", което не позволява да се извърши контранастъпление сега. Но ако има достатъчно оръжия, то до следващата пролет Украйна „ще празнува победа“.

Междувременно Алексей Арестович в интервю за Дмитрий Гордън промени известната си прогноза за края на войната (в началото на войната той непрекъснато говори за „две-три седмици“.

Сега Арестович смята, че войната може да продължи до следващото лято.

Арестович обвини германския канцлер за загиналите украинци - Свят

„Това може да бъде доста дълга история - до следващото лято, ако говорим за пълното освобождаване на украинска територия. Виждам тази история от месеци, поне до Нова година, преди тенденцията във войната да се прекъсне и да започнем да ги бием. Но като започнем да ги "бием" пак е въпросът колко ще ги бием и какво ще направят за това. Ще има ли сто хиляди корейски доброволци (шегувам се разбира се , но въпреки това). Централният въпрос е как ще се ръководят от военно-политическото ръководство на Руската федерация, когато те, очевидно и разбираемо, дори за руснаците, започват да губят“, каза Арестович.

Той добави, че най-лошият сценарий, който вижда, е "суетене до следващото лято". Също така поясни, че Русия се стреми да върне Украйна в преговорния процес.

"Те наистина искат преговори, правят всичко, за да ни докарат там. Искат неутрален статут - да не влизаме в НАТО, искат Крим и Донбас, готови са да се откажат от Херсон. И наистина искат премахване на санкциите. Три неща, от които наистина се нуждаят",  каза Арестович, добавяйки, че президентът на Украйна никога няма да го направи и има за цел да върне границите от 1991 г. на Украйна.

В същото време той направи уговорка, че украинските власти обмислят такъв вариант: с военни средства Украйна може да достигне границите от 24 февруари и след това да реши въпроса чрез преговори. Задачата е пълното освобождаване на територията на Украйна.

Арестович смята още, че Украйна може да освободи Херсон през следващите два месеца, а през есента може да се проведе контранастъпление на украинската армия.

"След месец - няма да кажа, след два - вече има шанс. Защото има определени ритми. Запорожие и Херсон", каза той.

Тоест, така или иначе, но представителите на украинските власти и командване се фокусират върху Херсон. Какво е това - опит за измама на врага и удар на друго място? Обявяване на истинския план? Или просто информационно-психологическа операция за повдигане морала на обществото – ще видим едва в следващите месеци.


Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук