Румънски свещеник е задържан по обвинение в сексуално насилие, съобщава БТА, позовавайки се на в. „Адевърул“.

Висарион Алекса е задържан от полицията и след това поставен под съдебен контрол на 17 септември, след като жена се е оплакала, че е била сексуално насилена по време на изповед. Според разследващите нападението е извършено на 23 април.

Днес съдът в Букурещ реши, че свещеникът ще остане под съдебен контрол през следващите 30 дни и отхвърли жалбите, подадени от него и от прокурорите.

Миналата седмица архиепископията на Букурещ обяви, че е взела решение да отстрани Висарион Алекса от служение, да отнеме длъжността му на енорийски свещеник и да го информира постоянно за хода на съдебните разследвания. Институцията заяви, че след произнасянето на съдебната присъда и в зависимост от нея ще съобщи и църковните санкции, които свещеник Висарион Алекса ще трябва да понесе.

В-к „Адевърул“ информира, че през последните дни срещу него са подадени още пет жалби за сексуално насилие. Прокурорите ще проверят новите жалби и най-вероятно те ще бъдат включени в делото, по което той вече е с наложена мярка съдебен контрол, посочва вестникът.

Дисциплинарната комисия към Архиепископията на Букурещ е поискала обяснения от свещеник Висарион Алекса и той е направил самопризнания.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук