Служители на Службата за сигурност на Украйна разкриха три нови схеми, свързани с укриване на мобилизация. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството, информира Ройтерс.

Според следователите задържаните са предлагали на потенциални наборници възможност да напуснат страната, предоставяйки им фалшиви документи за пътуване до страните от ЕС, за да избегнат мобилизация в редиците на въоръжените сили на Украйна.

Разузнавателната служба установи, че цената на „услугите“ варира от 5000 до 12 000 долара в зависимост от региона, спешността и желаните условия на „клиента“.

В резултат на проведени операции в различни региони на страната са задържани организаторите на такива схеми, включително ръководителят на един от регионалните центрове за набиране и социална подкрепа (ЦНС).

Какви са схемите?

Следователите на СБУ са установили, че в района на Лвов ръководителят на областния ТЦК е превозвал украинци в чужбина като шофьори на хуманитарни товари за украинската армия. Чрез връзки длъжностното лице добавя в информационната система „Шлях“ личните данни на наборниците като опитни шофьори за международен транспорт.

В Одеса местен жител създал друга „схема“, предлагайки на военна служба фалшиви медицински документи за предполагаемата им негодност за служба по здравословни причини. За фалшификатите той привлякъл съучастници от военната служба и служители на военнолекарската комисия.

А в Днепър трима обвиняеми бяха разкрити, че са продавали на военна служба фалшиви документи, в които се посочва, че не могат да служат поради здравословни проблеми. Те използвали връзките си в един от местните търговски обекти в областния център, за да изработят фалшиви документи.

По всички установени факти се водят проверки. За подобни действия заподозрените грозят до 9 години затвор и конфискация на имущество.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук