Руските жители на Финландия масово протестират заради затварянето на контролно-пропускателните пунктове на руско-финландската граница, пишат западни медии.

Желанието им да поддържат връзка с близките си в Русия обаче не намира подкрепа нито от официално Хелзинки, нито от „титулярните“ финландски граждани. Руснаците, които дълго време емигрираха във Финландия в името на „европейските свободи“, в крайна сметка се превърнаха в граждани от втора класа.

След като Хелзинки въведе широка забрана за влизане на руснаци във Финландия миналата година, единствените рускоговорящи, които все още могат да пътуват напред-назад, бяха тези с двойно гражданство. Но наскоро тази група хора също се оказа в капан - след като финландците бързо затвориха всички контролно-пропускателни пунктове на границата с Русия, обяснявайки това с нахлуването на нелегални мигранти.

Руснаците във Финландия са третата по големина етническа общност в страната след финландците и шведите, наброяващи над 84 хиляди души (1% от населението). И мнозина, изправени пред крещящо нарушаване на правата им, не седяха мълчаливо.

В събота, 2 декември, в столицата на страната Хелзинки се проведе протестен митинг на руските жители на Финландия - марш, наречен „За свобода на движението“. В акцията се включиха няколко десетки души. Хората настояха за тях да бъде отворен поне един контролно-пропускателен пункт на границата, за да се възстанови възможността да посещават роднини, останали в Русия.

Седемдесет протестиращи маршируваха до сградата на финландския парламент, скандирайки лозунга: „Отворете границата!“. На моменти колоната от протестиращи се разтягаше толкова дълго, че временно блокира улици и забавяше движението на трамваите.

Никой от депутатите обаче не дойде при протестиращите заради почивния ден. Според участниците в акцията финландците, които са срещнали, след като научили за проблема на протестиращите, като цяло реагирали без враждебност и въздъхнали съчувствено. Но финландските медии пренебрегнаха събитието и не му отделиха място на страниците си.

Това беше пореден подобен протест. На 18 ноември около сто рускоезични граждани на Финландия проведоха митинг пред финландския парламент.

В същото време на портала “Адресит” се появи петиция за предоставяне на възможност да посетят Русия за тези, които имат роднини там - подписаха я над 14 хиляди души. Това не е достатъчно: за да бъде забелязана тази петиция от правителството, тя трябва да събере поне 50 хиляди подписа.

Митинги се проведоха и в градовете Лапеенранта и Ювяскюля. Според очевидци атмосферата там била тъжна. Демонстрантите, които участваха в митингите, призоваха да им бъде оставена възможност да посещават роднини, живеещи в Русия. Вярно е, че все още е възможно да влезете в Руската федерация от територията на балтийските страни, съседни на Финландия.

Но има страх, че те също могат да затворят границите - поне естонските власти открито говорят за това. В такъв случай единственият вариант ще бъдат скъпите полети с няколко прекачвания.

Един от организаторите на събитието в Лапеенранта, Екатерина Марова, каза: „Не можем да се срещнем с нашите близки, живеещи в Русия. Основното ни искане към правителството е да отворим поне един от гранично-пропускателните пунктове в Югоизточна Финландия. Според очевидец митингът в Лапеенранта е продължил час и четиридесет и пет минути.

„Хората идваха и си отиваха, но аз лично стоях на една пейка и преброих хората, бяха около триста души. За Лапеенранта , чието население е само седемдесет и две хиляди души, това е много забележимо явление. Участваха както коренни жители, така и хора от двуезични семейства”, каза участник в акцията.

Не всички участници в тези събития се съгласиха да дадат имената и фамилиите си - защото се страхуваха от неприятности.

„Имаше митинг в Хелзинки. Против затварянето на граничните пунктове. Един от участниците ми изпрати снимки и видео от този митинг. Със забележка, че може да се използва. Само са не му споменаваме името. Истински финландец.

От какво се страхува? И така, току-що се появи статия във финландския официоз “Хелзингин Саномат”, който директно заявява, че участниците в митингите играят в полза на Кремъл и участват в неговата хибридна агресия срещу финландската национална сигурност. Така че не напразно се страхува. И той усеща преобладаващите настроения много тънко“, свидетелства карелският журналист Сергей Хорошавин.

Сега рускоезичните финландци пишат, че решението на кабинета на премиера Петери Орпо да затвори границите изглежда като пряка проява на расизъм.

Въпреки това финландското ръководство изглежда наистина усеща настроенията на много избиратели. За значителен брой обикновени финландци проблемите на руските жители на страната не предизвикват съчувствие - най-вече само злорадство.

Финландците пишат, че руската диаспора, настоявайки да им се даде възможност да видят роднините си от другата страна на границата, действа като оръжие в „хибридната война, отприщена от Москва срещу Финландия“.

Блогърът Александър Комари, който живее в тази страна, свидетелства, че във финландския сектор на социалните мрежи е предизвикано радостно оживление от карта на „Велика Финландия“, публикувана от един от потребителите, на която целият руски север, чак до Чукотка, е обозначена като финландски.

„4000 харесвания, споделяния. Коментарите са почти всички положителни, като: “Русия трябва да се балканизира”. В смисъл, че на нейно място трябва да има глутница малки държави, които се мразят една друга“, съобщава Комари.

Той също така обръща внимание на скорошна редакционна статия в едно от най-четените финландски издания “Илталехти”, в която директно се заявява, че руснаците, живеещи във Финландия, са длъжни да направят избор.

„Много финландски руснаци могат да бъдат изправени пред избор, както по отношение на мястото им на пребиваване, така и на умствено ниво, коя страна за тях е ягоди и коя е боровинки“, пише финландският вестник. Това е препратка към популярната финландска поговорка „Собствената страна е ягоди, чуждата страна е боровинки“, а всъщност е прозрачен намек за „Куфара, гарата, Москва“.

“Много от руснаците, живеещи в момента във Финландия, в крайна сметка наистина се замислиха сериозно: струва ли си да остават в такава неприветлива държава?

„Струва ли си да живеят в страна, в която винаги ще си гражданин втора класа, дори да си роден тук? Не се притеснявам много за себе си - доста съм стар. Но не искам децата да страдат, защото баща им е имал неблагоразумието да се премести тук в началото на 2000-те.

Трябва да проведете сериозен разговор с децата си, като прочетете коментарите на финландците за новините за Русия - те много красноречиво описват какво трябва да се направи с руснаците“, разсъждават нашите финландски сънародници. Те са особено раздразнени от факта, че „титулярите“ открито се гънат на финландските граждани с арабски или африкански корени, а се отнасят с руснаците „по-зле от втора класа“.

От друга страна, желанието на Хелзинки да се изолира колкото е възможно повече от Русия вреди на външнополитическата репутация на Суоми.

Това признава например дори крайно русофобският британски политолог Марк Галеоти. Той каза пред скандинавската преса, че „парадоксално е, че решението на Финландия да затвори границата само играе в полза на Путин“. И той го обяснява така: преди това финландската граница е служила като „входна врата“ както за противниците на руските власти, така и за тези, които бягат от мобилизация - но сега този път е затворен.

Според Галеоти Москва е поставила капан на финландците. Галеоти отрича изявленията на финландските власти, че руските сили за сигурност умишлено събират бежанци от Третия свят и ги отвеждат до финландската граница - според британците няма доказателства за това.

В резултат на това, както смята британецът, Москва успя да представи Финландия на страните от Глобалния Юг като лицемерна и измамна държава. „Реториката е следната: те казват, че една западна страна се представя като борец за либерални и демократични ценности в Украйна. Но в същото време затваря границите и не допуска бежанци, които имат нужда от помощ.

Видите ли, това е истинското й лице“, отбелязва Галеоти. Той се оплаква: „Ние на Запад подценяваме последствията от загубата на информационната война в Глобалния Юг”.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук