Археолози разкриха най-старото убийство в света.  Те откриха череп на праисторически човек, който без никакво съмнение е жертва на убийство. То е било извършено преди 430 000 години и е определено за първото в човешката история, предава bg-voice.com.

Чрез модерна техника е установено, че жертвата е била убита с два удара по главата и после трупът е бил завлечен в пещера и хвърлен в отвесна дупка в нея.

Пълната възстановка на случилото се в Sima de los Huesos (Дупката с костите) в планината Атапуерка в Северна Испания става възможна, след като учени събират всички улики от местопрестъплението.


Те слепват 52 парчета от човешки череп, намерен там при разкопки в слой глина. После с компютърен томограф го правят триизмерен и го изследват детайлно.

На черепа има две дупки. Те са близо една до друга в областта над вдлъбнатината за лявото око. Пробити са с два отделни удара с едно и също острие, което обаче е описало различни траектории.

Ударите са нанесени към момента на смъртта на жертвата и са били фатални. Доказано е, че няма как двете рани да се дължат нещастен случай при падане в дупката от 14-метрова височина.

При злополуки посоката на удара най-често е откъм темето, докато при преднамерено замахване тя е към лицето. Със сигурност са нанесени с дясна ръка. По онова време, пък и днес, никое друго същество не си служи с оръжия, така че дясната ръка е била човешка.

Липсват и всякакви следи от лекуване на раните, което би разколебало версията за убийство.

„Видът, местата и голямото подобие по форма и размери на причинените фрактури на черепа, както и различните траектории на предмета, с който са нанесени, показват, че те са резултат от сблъсък на двама души лице в лице“, пише ръководителката на екипа изследователи д-р Ноеми Сала в испанското онлайн издание „Едно“.

„И тъй като и двата удара са смъртоносни, самият факт, че са два, доказва целенасоченост и умисъл за убийство“, допълва тя.

Д-р Сала е от Центъра за изучаване на еволюцията и човешкото поведение в Мадрид. Според нея „това е най-ранният доказан случай на преднамерена смъртоносна агресия на един човек спрямо друг. Той показва, че това човешко поведение е много древно.“

Черепът, обозначен като Череп 17, е част от скелетните останки на общо 28 души. Те са датирани преди 430 000 години и са намерени на дъното на пещерната дупка.

Според учените са на хора, преднамерено хвърляни в нея след смъртта им. А щом е така, това е и най-старото гробище на земята и място на най-древните погребални ритуали.

Но доказателства за убийство има само по Череп 17, който е намерен встрани от другите човешки останки. Няма как по него да се определи полът на жертвата. Установено е обаче, че смъртта я е застигнала в младежка възраст.

„Дупката с костите“ е открита през 1984 г. Единственият достъп до нея е право надолу през 14-метров скален комин. Хората, хвърляни вътре, са от рода Хомо и са родственици на съвременния човек.

Те обаче са твърде стари, за да принадлежат към рода Хомо сапиенс, каквито са хората днес. Датирани са към Средния плеистоцен (периода между 781 000 г. и 126 000 г. преди днешното време). Череп 17 вероятно е на неандерталец или на още по-древния предшественик на човека Хомо хайделбергенсис.

Сред намираните досега от археолози човешки останки има улики за канибализъм и за наранявания.

Само два скелета са на възможни жертви на убийство. Но при тях доказателствата са недостатъчни за категоричен извод. Единият е на неандерталец, умрял няколко седмици след като е бил прободен в тялото с остър предмет.

При него обаче не е сигурно, че смъртта е настъпила именно в резултат от пробождането.

Другият е на човек от късния палеолит (края на старокаменната епоха) – периода отпреди 10 000 до 50 000 години. Той също е получил прободна рана, и то към момента на смъртта си, но тя може да е от злополука по време на лов.