Хиляди императорски пингвинчета са се удавили, когато ледът, на който са били отглеждани, е бил унищожен от айсберг. За това пише днес Би Би Си, позовавайки се на изследователи от Британския антарктически институт.
 
Катастрофата е настъпила през 2016 г. в морето на Уедъл в Антарктика.
 
Учените твърдят, че колонията, разположена на ръба на ледения шелф Брънт, се е срутила, погребвайки хиляди бебета пингвини.
 
Драматичната загуба на младите императорски птици е докладвана от екип от Британското антарктически институт. Учените забелязали изличаването на колонията на сателитни снимки.
 
Колонията императорски пингвини, чиято численост през последните десетилетия е била между 14 000 и 25 000 гнездящи двойки (5-9% от световната популация на този вид ), изчезнала за една нощ.
 
Императорските пингвини са най-високият и най-тежък вид от птиците и се нуждаят от надеждни ледени обиталища, на които да се размножават между април и декември.
 
Ако айсбергите започнат да се откъсват от континента преди малките им да са достатъчно отраснали, за да могат да плуват, те нямат шанс за оцеляване. Изглежда това се е случило през 2016 г., когато образуваният лед е бил по-тънък и лошото време през октомври и ноември е довело до по-ранното тръгване на айсбергите.
 
Предполага се, че силните ветрове са откъснали откъснали голямо ледено парче, което се е забило в шелфа на Брънт и е унищожило бебетата пингвини.
 
Колонията не е била възобновена нито през 2017 г., нито през 2018 г.
 
Учените смятат, че много възрастни или са избягвали размножаването си през последвалите трагедията години, или са се преместили на ново място. Колония, намираща се на около 50 километра от мястото, близо до ледника Доусън-Ламбтън, видимо е увеличила броя на гнездящите там пингвини.