В четвъртък прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че президентът Доналд Тръмп подкрепя въвеждането на мито върху вносните стоки, за да се плати за стената по мексиканската граница, пише агенция "Фокус", позовавайки се на вестник Politico. 
„Когато гледате плана, който се оформя сега, използването на цялостна данъчна реформа върху вносните стоки от страните, с които имаме търговски дефицит, като Мексико“, отбеляза Спайсър.

„Ако обложите тези 50 млрд. долара с 20% такси върху вноса, което всъщност е практиката в други 160 държави, точно сега политиката на нашата страна е да се облагат с данъци изнесените стоки, а вносните свободно да се допускат, което е глупаво. Като направим това, ние можем да изкараме 10 млрд. долара на година и лесно да платим за стена само чрез този механизъм. Това наистина ще осигури финансиране“, обясни Спайсър. 

От това изказване не става обаче ясно дали той има предвид въвеждане на мито от 20% върху вносните стоки от Мексико или корекция на граничните такси върху вносните стоки, която ще обхване и други държави.