Сега, тази лудост на войната се разпространява още веднъж из целия свят и нашата велика държава ще трябва да се подготви отново, за да оцелее против всички шансове“, с тези думи кралица Елизабет II е трябвало да обяви пред своите сънародници идващият Армагедон, в случай, че Студената война приключи с изстрелване на ядрени ракети, пише dnes.bg

Изложба на Националните архиви на Великобритания показва документи, които са разглеждали всички варианти  за изход от Студената война, включително в прерастването и в Трета световна. Речна, написана лично от кралицата, е била наречена Ma'amageddon от служителите.

Докато цялата страна чака бойните глави да ударят, Елизабет II е трябвало да каже: "Врагът не е войникът с пушката, нито летецът, който нарушава спокойствието на нашето небе, а смъртоносната сила на злоупотребата с технологията.“

Връх на наглостта! Меган Маркъл нанесе удар на кралица Елизабет II, стъпка вековна традиция (СНИМКА)

"Никога няма да забравя скръбта и гордостта, която чувствах докато двете със сестра ми се сгушихме до радиото в детската си стая и слушахме вдъхновяващите думи на баща ми в онзи страшен ден през 1939 г. И за момент не съм си и представяла, че тази ужасна отговорност ще падне на моите плещи. Знаем, че опасностите, които ни грозят сега, са много по-големи от онези, през който и да е период на историята. Но каквито и да са ужасите, които ни предстоят, качеството, което ни е помогнало да запазим свободата си два пъти през този век, отново ще бъде силата“, пише още в речта си кралицата.

Меган Маркъл го доказа: И бременните могат и трябва да изглеждат зашеметяващо! (СНИМКИ)

Изложбата ще бъде представена точно 70 години след създаването на НАТО и ще се намира в две стаи – едната, наподобяваща бункера, в който се е криело правителството, а другата – като стая на обикновено британско семейство.

Така от британските архиви искат да покажат как Студената война се е отразила на всекидневния живот както на нормалните хора, така и на властта.