Както БЛИЦ съобщи, трима български лекари бяха държани с часове вчера в полицията в Босилеград. Отишли са там по покана на Българския културно-информационен център, за да преглеждат хора от околността, които нямат достъп до медицинско обслужване.
Лекарите са освободени и вчера вечерта са се прибрали в България, съобщава bTV.

Един от лекарите – доктор Валентин Янев, разказa, че полицейската акция е целяла хората, потърсили помощ, да се разотидат. Докторите успели да прегледат един – двама души от всички около 50, които чакали за преглед.  

„Те могат да ни забранят да оказваме тази помощ, но оставят хората с нерешен проблем и тези хора измират. Сръбските власти нехаят, жал ми е за тези хора, някои са ходили 7 – 8 км, за да дойдат”, коза още д-р Янев.

Според консула ни в Ниш Едвин Сугарев задържането на нашите лекари за 5 часа, без де им се даде информация и без да им повдигнат обвинения, е недопустимо. Той напомни, че това е хуманитарна помощ и лекарите преглеждат напълно безплатно хората.

Сръбските власти обяснили на Сугарев, че нямат нищо против българските лекари, на са против прегледите да се провеждат в Българския културно-информационен център.

Директорът на културния център Иван Николов призна, че не е искал специално разрешение от здравните власти, защото не за първи път организира подобни прегледи. Най-вероятно здравните власти ще му съставят акт.