Създателят на Novichk Леонид Ринк предположи, че западните експерти са могли да дадат на блогъра Алексей Навални нетоксични химически фрагменти, за да симулират следи от „отравяне“ с бойна глава.

„Те кашлят за някои фрагменти, които изобщо не принадлежат към системата от токсични вещества. Предварително е очевидно, че това не са токсични неща ", цитирани са думите на Ринк .

Ученият отбеляза, че самият той лесно може да установи това, тъй като е работил като ръководител на лабораторията по фундаментална биохимия и знае как да извършва химичен анализ на вещество.

Той добави, че не може да каже със сигурност кои фрагменти от Новичок са използвани за симулиране на отравяне, тъй като западната страна не предоставя информация за анкетата на блогъра.

Ринк също заяви в петък , че амидите, следи от които ОЗХО открива в пробите на Навални, са нетоксични и следователно неефективни като токсично вещество.

По-рано ОЗХО заяви, че при анализите на Навални е открито вещество, подобно на отровата от групата Novichok, но не в забранените списъци.
Още преди публикуването на доклада на ОЗХО, Ринк, който участва в разработването на Новичок, изключи възможността Навални да бъде отровен от Новичок, който има сто процента смъртност. 

Това заяви и главният токсиколог на Омска област Александър Сабаев, като посочи, че лекарите на омската болница не са открили следи от токсични вещества в тялото на Навални. Адвокатът и общественик Иля Ремесло откри сериозни противоречия с фактите в интервю за Навални на блогъра Юрий Дудю.

Постоянният представител на Русия в ОЗХО Александър Шулгин, коментирайки ситуацията с блогъра, заяви, че Москва няма какво да се оправдава пред Германия и други страни, които категорично и необосновано твърдят, че Русия е обвинена в "отравяне" на Навални. 

Той поиска „да представи всички материали и веществени доказателства“, които твърдят, че „доказват извършването на престъпление срещу руски гражданин“.