Множество държавни ръководители, в това число чешкият премиер, кралят на Йордания и президентите на Кения и Еквадор, са укривали авоари в офшорни компании, за да избегнат плащането на данъци, показва публикувано тази неделя разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти, съобщава bTV.

Разследването, наречено „Пандора пейпърс“ („Документите Пандора“), в което са участвали около 600 журналисти от десетки медии като Би Би Си, „Уошингтън пост“ и „Гардиън“, се базира на около 11,9 милиона документа от 14 компании за финансови услуги и разкрива кои са истинските собственици на над 29 000 офшорни компании.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш, който следващата седмица ще се яви на избори, не е декларирал офшорна инвестиционна компания, която е използвана за закупуването на имение във Франция на стойност 22 милиона долара. Изтеклите данни свързват руския президент Владимир Путин с тайни финансови активи в Монако.

Според документите йорданският крал Абдула II притежава тайна имотна империя в САЩ и Великобритания, оценявана на около 100 млн. долара. Той е закупил част от имотите, докато страната му е била в тежко финансово положение и е получавала международна помощ.Според изнесените данни от Международния консорциум на разследващите журналисти в документите се споменават имената на 336 политици от 90 страни.

Карта на сайта на организацията показва от кои страни са тези политици и на нея е отбелязана и България. В публикуваните досега документи и статии обаче не се споменава нито едно име от нашата държава.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!