Преди милиони години жителите на ледения континент са били много по-големи от днешните пингвини. 

20 метра дължина, 8 метра височина - истинските гиганти на древния свят! Този подвид динозаври е обитавал континента преди около 70 милиона години, континентът е бил тяхно владение, докато не потъне под вечния лед.
 


Учените са открили доказателства за древни форми на живот благодарение на разтопения лед на Антарктида. Преди това вече имаше предположения, че континентът е бил пълен с живот - а сега те се потвърдиха.

Учените спекулират, че динозаврите на южния континент имат общи корени с титанозавъра, който се среща в други части на света.


Въпреки огромния си размер, динозавърът е бил тревопасен. Предполага се, че са преминали към сушата по провлаците, които по-късно са преминали под вода.Наличието на титанозаври дава почти пълна сигурност, че Антарктида някога е била богата на гори и други форми на живот.Учените се опитват да разберат какво е предизвикало образуването на ледената шапка. Някои от тях предполагат, че съвременната наука може да е пренебрегнала някои минали събития, които са замразили и запечатали континента под леда.

Превод: БЛИЦ