Международната общност с трепет очаква резултатите от референдума, който протича в Италия. Мнозина специалисти са на мнение, че това политическо събитие ще бъде не по-малко значимо от Brexit. Избирателите ще решават дали трябва да се внесат корекции в 47-ма статия на Конституцията, което, според привържениците на предложенията, ще даде възможност за по-лесно и бързо приемане на закони в страната.
Някои противници на народното допитване обаче казват, че предложените реформи няма да са достатъчно дълбоки, докато другите се опасяват, че отслабеният Сенат няма да е способен да провери ефективността на приеманите нормативни актове.
 
Към момента е необходимо съгласието и на двете камари, което в значителна степен затруднява процеса по управление на държавата.
 
Ако италианците кажат „не” на референедума, премиерът Матео Ренци обеща да подаде оставка.
 
 
Франческо Оджиано, авторът на Beppo Grillo Parlante, отбеляза, че, според опозицията, предлаганите реформи ще бъдат сведени до нова избирателна система.
 
Победата на референдума на силите, казали „не”, ще означава засилване на популисткото „Движение 5 звезди” на Бепе Грило и Лигата на севера на Матео Салвини.
 
Работата е там, че новата система предвижда влизането в Сената не на национални избраници – хора, подотчетни директно на избирателите, а на чиновници, които ще преследват своите интереси, а не тези на народа.
 
Също ще се разширят пълномощията на ръководството и ще бъде значително съкратен бюрократичният апарат.


В навечерието на гласуването премиерът Матео Ренци отправи последен призив към италианците да гласуват с "Дa" на референдума за промени в Конституцията. "Ако "да" победи, Италия ще стане лидер в Европа. Не защото сме добри, а защото международната сцена е в хаос, а Европа се бори. Страните, които влязоха в европейския проект, сега са тези, които мечтаят да бъдат издигнати стени”, каза Ренци.
 
Той заяви, че ще подаде оставка, ако италианците отхвърлят плана му за драстично орязване правомощията на Сената и за ограничаване на местната власт.
 
Кампанията за референдума беше мръсна
 
Лидерът на "Пет звезди" Грило нарече премиера "разкървавена свиня, нападаща всеки, който й се изпречи", а съюзник на Ренци в клиентелистката Южна Италия бе обвинен в търговия с гласове, след като бе записан да казва на местни кметове да "предлагат каквото по дяволите искат" в замяна на гласуване с "да".
 
Самият премиер обиколи страната и увеличи телевизионните си участия, за да привлече подкрепа. Вестник "Кориере дела сера" го осмя с публикувана неотдавна карикатура, на която баща казва: "Помни, синко, Господ е навсякъде", а синът отговаря: "Като Ренци!".

Той включи данъчни облекчения и пенсионни добавки в бюджета за 2017 г., като се опълчи на органите, следящи бюджетната дисциплина в Европейския съюз.
 
Засилвайки реториката срещу така наречените "брюкселски бюрократи", премиерът дори махна знамената на Европейския съюз от кабинета си, но ги върна, след като бе разкритикуван.
 
През последните две седмици от кампанията не могат да бъдат публикувани социологически проучвания, но преди ограничението да влезе в сила, всички предвиждаха победа за лагера "не". Но те се застраховаха, като посочиха, че голям брой избиратели все още се колебаят, а това може да обърне резултата.
 
Над 50 милиона италианци имат право да дадат гласа си. Сред тях са и 4 милиона, които живеят в чужбина. Те гласуват по пощата и този начин на гласуване може да не е защитен срещу фалшификации. Поддръжниците на "не"-лагера заплашиха да обжалват, ако гласовете, подадени в чужбина, дадат победата на поддръжниците на реформите.
 
Избирателните секции в Италия ще бъдат отворени от 7 до 23 ч. Не е определен минимален праг гласове, за бъде вотът признат за валиден. Броенето ще започне веднага, а резултатите трябва да се обявят рано в понеделник.