Зрелищна реклама на новия Hyundai Solaris, заснета по поръчка на руското поделение на корейската марка, се превърна в гореща тема в автомобилните новини през последните дни. В клипа известният руски каскадьор Мартин Иванов влиза в ролята на тестов манекен и забива колата челно в бетонен блок с 64 км/ч по нормативите на Euro NCAP, след което слиза от нея сякаш не се е случило нищо.

Рекламата очевидно внушава абсолютната безопасност на автомобила, но се оказва, че при заснемането ѝ са използвани някои средства за допълнително подсигуряване, на каквито обикновеният шофьор на Solaris не може да разчита. Наблюдателните редактори от сайта pikabu.ru са забелязали, че точно в момента на сблъсъка Иванов носи устройство, познато като HANS.

Зад абревиатурата се крие система за предпазване на врата от претоварвания, използвана от години в моторните спортове. Така нареченият Head And Neck Support device (HANS) не влиза в нито един друг кадър от рекламата, което закономерно предизвиква съмнения в достоверността на показаните последствия от удара и безразсъдната смелост на каскадьора. 

 

 

 

Системата HANS е разработена през 1987 г. от Робърт Хъбард, професор про приложна биомеханика в Мичиганския университет. Устройството се използва в НАСКАР и Формула 1 от 2001 г., а от 2008-а е задължително за всички шампионати под управлението на FIA.