След дългогодишни изследвания германският журналист Петер Хорнунг-Андерсен твърди, че новината за разбиването на самолет на тогавашната югославска авиокомпания JAT от над 10 000 метра височина през 1972 г., при който остана жива стюардесата Весна Вулович, и то без парашут, е фалшификация на чешките тайни служби с цел да прикрият тяхна грешка.
Рекордът на стюардесата, оцеляла при падане от 10 000 метра височина, влезе в Книгата на рекордите на Гинес. Хорнунг-Андерсен обаче казва: “Смятаното по онова време от цял свят за “чудо” е само обикновена измама на тайните служби”.
Германският журналист твърди, че самолетът се е разбил, защото погрешка е бил улучен от чешката противовъздушна отбрана, като в момента на падането е бил на височина от само стотина метра. Резултатите от разследването си журналистът ще представи следващия уикенд по германското радио ARD.

Според Хорнунг-Андерсен истината е, че през 1972 г. се е стигнало до падането на самолет от типа DC-9 на авиокомпанията на бивша Югославия JAT в северната част на Чехия, близо до границата с бившата ГДР. Истина е, че стюардесата Весна Вулович е единствената оцеляла от разбилия се самолет. Не е истина обаче според журналиста, че самолетът се е разбил в резултат на експлозия на бомба и то от височина над 10 000 метра. Позовавайки се на материали от тайните служби и разговори със специалисти и свидетели на инцидента, германският журналист твърди, че самолетът се е разбил, след като погрешка е бил улучен от чешката противовъздушна отбрана, като в момента на свалянето му е бил на едва стотина метра височина. Историята с бомбата е измислена, за да се прикрие тази грешка на чешките служби. Вместо истинско разследване светът с години се опитваше научно да обясни чудото как стюардесата е оцеляла, падайки от 10 000 метра, посочва “Ютарни лист”. /БЛИЦ