На заседание на Г-20 в Хамбург Владимир Путин увери лидерите на останалите страни, че Москва не се е намесвала в американските избори. Той говори за цифровата икономика, спомената по темата за предполагаема руска намеса в американските избори.

Путин припомни на партньорите отсъствието на реални доказателства за такава намеса и потвърди, че Русия няма пръст в президентския вот в САЩ.

По думите на руския президент има шанс отношенията със САЩ да се възстановят. Той коментира, че реалният Доналд Тръмп е много по-различен от „телевизионния“ и че отношенията с него ще помогнат за възстановяването на връзките с Вашингтон.

Безизходицата в преговорите за заключително комюнике на Г-20, предизвикана заради спорове за климатичните промени, е била преодоляна, съобщи Би Би Си. Постигнат е компромис за окончателния текст на документа.

Всички представители на срещата на Г-20 са подкрепили Парижкото споразумение за климата, с изключение на САЩ, съобщи ДПА.

Информацията се базира на данни от планираната финална декларация от събитието. 19 от участниците са изразили готовност да спазват решенията от споразумението, отбелязвайки решението на САЩ да се оттегли.

Американският президент Доналд Тръмп оттегли страната си от договора през миналия месец. Той обяви, че е готов да спазва част от договореностите, но не всички. Целта му е да защити интересите на американските компании.

Финалната декларация се очаква по-късно днес. Заключителната точка в комюникето е за изкопаемите горива, обвинявани за глобалното затопляне, а американската страна иска да продължи да изнася и да насърчава използването им. "Целта днес е да се намери добър баланс на езика", каза източник, пожелал анонимност. Вече има постигнато споразумение по останалите точки.

Еманюел Макрон съобщи, че на 12 декември ще се проведе среща на върха, посветена на климатичните промени. Това е точно две години след постигането на историческото Парижко споразумение.

„На 12 декември… аз ще организирам нова среща на върха, за да предприемем нови действия по отношение на климата, включително по въпросите за финансирането“, отбеляза Макрон след срещата на Г-20 в Хамбург.

По въпроса за търговията страните от Г-20 също са постигнали компромис. Те призовават за насърчаване на свободната търговия и борба с протекционизма. В същото време е взета предвид позицията на Тръмп и документът признава ролята на легитимните защитни инструменти в търговията.

Членовете на Г-20 се споразумяха и за поддържането на отворени пазари, предаде ТАСС, цитирайки окончателната декларация на световните лидери след срещата на върха в Хамбург.

Те се обявиха и против протекционизма, но признаха ролята на предпазни мерки по отношение на търговията и върховенството на Световната търговска организация (СТО) при определянето на правилата на международната търговия.

Държавите посочват също, че ще работят заедно за преодоляване на последиците от миграцията.

Сред акцентите е и желанието на големите икономики да инвестират в Африка, подобрявайки условията на живот на Черния континент и предпазвайки Европа от нов наплив на чужденци. При представянето на документа, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че „Двадесетте“ възнамеряват да засилят борбата срещу сенчестия банков пазар.

Руският президент Владимир Путин адмирира взетите решения и определи като изключително важни и практически въпросите, засегнати по време на двудневната среща. По неговите думи неблагоприятни тенденции в световната търговия не се виждат и има движение в растежа на глобалната икономика. Той посочи също, че руската икономика вече е изляза от рецесията.

Президентът не показа обаче и голяма увереност за стабилността и икономическия растеж в страната си.

Меркел, Макрон и Путин говориха заедно за кризата в Украйна и начините за нейното разрешаване, като подчертаха, че предстои среща на „нормандската четворка“ в близко бъдеще. Г-20 се разбраха още с помощта на всички налични средства да се противопоставят на корупцията.
„Ние продължаваме да изпълняваме плана за борба с корупцията в годините 2017-2018, с помощта на практическо международно сътрудничество и техническа помощ. Поддържаме четири пакета от важни принципи, които се фокусират върху целостта на публичния и частния сектор“, се казва в комюникето.
Съобщението гласи, че компании, които правят печалба с помощта на корупционни схеми, ще бъдат изправени пред съда. В този контекст, групата се съгласи да противодейства на контрабандата на редки животни и растения.
 
Ангела Меркел осъди протестите в Хамбург, които блокираха града преди и по време на заседанията, при които десетки граждани бяха арестувани.