Компанията все пак стои по-добре от конкурентите.
Икономическата криза засегна и Apple, макар и в по-малки размери, отколкото други компании, съобщaва TechNews.bg. Още в края на миналата година, по време на коледния сезон, анализаторите отбелязаха спад в продажбите на Apple.

Тенденцията продължи през януари и февруари на 2009-а. Намалели са продажбите както на настолни компютри Mac, така и на плейъри iPod. Спадът през февруари, в сравнение със същия месец на предходната година, е 16%. Все пак повечето анализатори очакват резултатите за цялото първо тримесечие да бъдат по-добри за Apple. За това ще допринесат новите модели Mac и iPod Shuffle.

Очаква се за периода продажбите на компютри с марката на Apple да са по-ниски с 4% спрямо първото тримесечие на миналата година, а плейърите да отбележат спад с 11%. Според експертите от Piper Jaffray, Apple ще продаде 2,2 милиона броя Mac компютри и 9,5 милиона плейъри iPod през тримесечието. Тяхната оценка съвпада и с тази на редица други анализатори.

На фона на резултатите на конкуренти, застигнати от двуцифрен спад на бизнеса, фактите около Apple са оптимистични. Много анализатори съветват компанията да пусне нетбук компютър, за да отговори на намалялата покупателна способност. /БЛИЦ