Чешкото председателство свиква втора за този месец извънредна среща на енергийните министри за съгласуване на антикризисни мерки в Евросъюза, предава БНР.

Миналата седмица министрите натовариха Европейската комисия да изработи конкретни предложения за компенсиране на домакинствата и бизнеса заради поскъпването на тока. Очаква се, че председателят Урсула фон дер Лайен ще изложи предложенията на Комисията утре.

Според агенция Ройтерс Фон дер Лайен ще се обяви за таван върху цената на електричеството, продавано от негазовите производители, на равнище от 180 евро на мегаватчас. Надценката ще бъде събирана за компенсиране на бизнеса и потребителите, засегнати от поскъпването на тока.

Ценовият "таван" ще важи за ядрените, вятърните, соларните и лигнитните централи, както и някои от водноелектрическите и централите на биомаса.

Брюксел планира също така и налог върху допълнителните печалби от фосилните горива в размер на 33 процента за фискалната 2022 година.

Държавите членки ще проучат и обсъдят тези предложения, като целта е енергийните министри да постигнат консенсус на срещата си на 30 септември.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук