Русия ще засили ударите по складови бази в Украйна, в които се съхраняват доставени от Запада оръжия. Това предупреди министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу на заседание във военното ведомство в Москва, предава Reuters.

В изявелние пред представители на ведомството Шойгу увери, че Русия е "разсеяла мита за превъзходството на западните оръжия“ и нейните сили са спечелили инициативата по 1000-километровата фронтова линия в Украйна.

Шойгу подчерта, че Вашингтон е готов да предостави на Украйна нов пакет военна помощ на стойност близо 61 милиарда долара след гласуване в Камарата на представителите на САЩ в събота.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Киев скоро ще получи още ракетни системи с голям обсег ATACMS като част от пакета. Американски служители твърдят, че помощта ще включва доставки на боеприпаси и прихващачи за системи за противовъздушна отбрана.

"Пропорционално на заплахите от страна на САЩ и техните съюзници, ние ще продължим да подобряваме състава и структурата на въоръжените сили и да увеличаваме производството на най-популярните оръжия и военна техника“, обеща Шойгу.

"Ще увеличим интензивността на атаките срещу логистични центрове и бази за съхранение на западни оръжия“, допълни военният министър на Москва.

Шойгу повтори твърдението, че този месец руската армия е превзела селата Первомайское, Богдановка и Новомихайловка. В понеделник украински командир отрече падането на последното населено място, като увери, че войските му контролират 15-20% от селото.