Председателят на комисията по отбрана към Държавната дума Владимир Шаманов  потвърди днес, че Русия е разположила в своята Калининградска област усъвършенствани ракетни комплекси "Искандер", които могат да носят ядрен заряд, предаде Reuters.

"Да, разположихме", каза високопоставеният руски депутат в отговор на въпрос , без да уточнява колко на брой са комплексите. "Разполагането на чуждестранна инфраструктура автоматично попада в списъка на мишените за приоритетно унищожение", добави той.

В миналото Русия е заявявала, че системите "Искандер" са временно дислоцирани в Калининградската област в отговор на разгръщането на американски сили в балтийския регион.

Тогава Вашингтон каза, че разполагането на такива ракети в близост до членките на НАТО Естония, Латвия, Литва и Полша е "дестабилизиращо", припомня Ройтерс. Агенцията поясни, че "Искандер" ("SS-26 Stone" по номенклатурата на НАТО) са мобилни системи за балистични ракети, които изместват съветските "Р-11" "Р-17" и "Р-300" ("Scud" - по НАТО).

Новата система се състои от двойка ракети с насочване и обсег до 500 км. Те могат да пренасят конвенционален или ядрен боен заряд. Калининградската област е руска територия, граничеща с Полша, Литва и Балтийско море.

Руското военно министерство публикува неотдавна видео от първото изстрелване на ракети от оперативно-тактически комплекс "Искандер-М", извършено извън територията на Русия. 

Изстрелването на ракетата е беше извършено през юни 2017 г. в рамките на съвместни учения между Русия и Таджикистан под наслов "Душанбе-Антитерор". Според плана на финалната фаза на ученията, ракетните войски са ликвидирали условни терористи, намиращи се на 140 км от целта.