Според Пентагона и хора, запознати със сроковете, Украйна ще трябва да изчака до следващата година, преди да получи първата си голяма пратка от ракетни GLSDB, които САЩ са адаптирали да нанасят удари с обсег от почти 160 км, пише Reuters.

Когато миналата есен САЩ за пръв път се обърнаха към Boeing с молба да закупи и достави на Украйна ракети с малък диаметър GLSDB, най-оптимистичният срок за доставка беше около пролетта на тази година, според документ, видян от Reuters. През февруари Politico съобщи, че доставката няма да бъде осъществена преди края на 2023 г.

Украйна се нуждае от GLSDB, за да допълни ограничения брой ракети ATACMS, изпратени от САЩ. Те ще позволят на украинските военни да поразяват цели на два пъти по-голямо разстояние от това, което могат да достигнат ракетите, които сега изстрелват от доставяната от САЩ система HIMARS и ще принудят Русия да премести логистиката си още по-далеч от фронтовата линия.

Запознати с графика на доставката от ракети GLSDB са заявили, че тя ще се осъществи в края на декември. Boeing ще ги предаде на Пентагона, след което ще последват няколко месеца тестове, преди ракетите да бъдат изпратени в Украйна.

Говорител на Пентагона е заявил пред британската медия, че "очаква да се предадат в началото на 2024 г. след успешна проверка", което е друг термин за тестване.

Тъй като договорът за започване на производството на GLSDB е подписан през март, според изявлението на Пентагона, доставката се е наложила към края на годината. Производството е изисквало материали, осигурени от правителството, така че подписването на договора е ограничило началото му.

Решението за изпращане на ракети с голям обсег на действие последва предложението на Boeing от миналото лято до американските командири в Европа, които управляват оръжия за Украйна.

Въпреки това през март Русия заяви, че е свалила GLSDB, "САЩ не са доставили нито една от интелигентните бомби на Украйна", са заявили американски служител и лице, запознато с въпроса пред британската агенция.

GLSDB се произвежда съвместно от шведската компания SAAB AB и Boeing Co. Според уебсайта на SAAB те са с GPS насочване, могат да преодолява някои електронни смущения, използват се при всякакви метеорологични условия и могат да се използва срещу бронирани превозни средства.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук