Жената на новоизбрания президент на Украйна Владимир Зеленски е купила елитен апартамент в Крим, твърди агенция Reuters. Уточнява се, че покупката е била реализирана през 2013 г.

Тристайният апартамент в жилищния комплекс "Император" в Ливадия на черноморското крайбрежие на Крим е бил купен от Елена Зеленская от олигарха и эксдепутат Александър Буряк през април 2013  за $163 893, на цена $1 263 за квадратен метър. Но минималната цена по това време в жилищния комплекс започвала от $2 800 и стигала до $5 000, отбелязва Reuters .
 

Според агенцията, Зеленская все още фигурира като действащ собственик на апартамента, но той е обявен за продажба на цена $790 668 или по $5 195 за квадратен метър.
 

Друг украински бизнесмен и олигарх Игор Коломойски обясни пред Reuters как се е случила. Според Коломойски банката на Буряк през 2013 г изпаднала в несъстоятелност и той спешно се нуждаел от свежи пари, за да ѝ върне ликвидността, разпродавайки имоти. 
 

ЖК "Император" е в топ 10 на най-добрите нови комплекси в Крим. В него има само 11 суперлуксозни апартамента. Разположен е до прочутия Ливадиски дворец, на 400 метра от брега. До морето се стиха пеша през реликтовия парк на двореца, който сега е санаториум или с лифт. 

Превод и редакция: БЛИЦ