Руските медии внимателно следят президентските избори в България. Например близката до Кремъл информационна агенция „Новости” днес едва малко след полунощ излъчи изключително обстоен материал под горното заглавие. Тази публикация обаче не е първата.
След като подробно пояснява кои са кандидатстват в изборите и кота новоизбраният президент ще встъпи в длъжност, изданието припомня, че участието в изборите вече е задължително, в първия тур активността на гласоподавателите е била 54%, а работата на секциите е удължена с един час.
 

Отделено е специално внимание на организацията на изборите по време и място. Изрично е обърнато внимание, че в Русия има три изборни секции – Москва, Петербург и в сибирския Екатеринбург.
 
В подзаглавие „Момент на истината” се казва, че резултатите от втория тур могат да станат сериозно сътресение за политическия живот в България. Обяснява се политическата конфигурация в България и заканите на Бойко Борисов в какъв случай ще подаде оставка. „Ако Радев победи, а Борисов си удържи на думата, страната може да я чака не само нов президент, но и ново правителство, а е възможно и предсрочни парламентарни избори” – пише РИА Новости.
 
Руските читатели се уведомяват, че разликата в първия тур сега може да се увеличи до 10% в полза на Радев.
 
Публикацията коректно излага позициите на двамата съперници. Цачева очаквано ще води страната по сегашния проевропейски курс – ЕС, НАТО и предстоящото влизане в еврозоната. Тя ще продължи евроинтеграцията по-активно ще участва в европейски проекти, операции, учения и мисии на НАТО. И при нея ще продължи търсенето на начини за излизане от енергийната зависимост от Русия, което на нито една от предишните администрации това не се удаде, пише изданието.
 
Радев, намиращ се в политиката едва от няколко месеца, засега не е формулирал ясно своята програма. След излизането в оставка заради несъгласие полските ВВС съвместно с българските, които генералът оглавяваше, да охраняват въздушното пространство на страната, Радев явно изказва проруски настроения, слагайки акцент на продължителните културни, исторически и политически връзки на двете страни. След това него започнаха да го наричат „червен генерал” и „ръката на Москва”, което не му попречи, новак на политическата арена, да удържи победа в първия тур на изборите.
 
По време на своята предизборна кампания той зае неутрална позиция, заявявайки, че ще поведе страната по пътя на независимостта, без да се оглежда към Русия и САЩ. Той подчерта, че възнамерява да установи с всички делови и приятелски отношения, които ще бъдат от полза за всички и на първо място за обикновените граждани на България.
 
Превод и редакция: БЛИЦ