На първи кръг на президентските избори в България води кандидатът на социалистите, проруски настроеният Румен Радев. Според екзитполовете той е получил 24,8% от гласовете, докато неговият опонент от управляващата дясноцентристка партия ГЕРБ Цецка Цачева е събрала 23,5%, пише "Украинская правда".

Така и двамата кандидати ще излязат на балотаж, който ще се състои на 13 ноември. Очаква се, че при победа Цачева ще продължи проевропейската политика на страната, докато Радев се смята за проруски кандидат: социалистът нееднократно се изказва за подобряване на отношенията с Русия и за отмяна на антируските санкции, въведени от ЕС, чийто член е България. 
Избирателната активност на изборите е била 53%. 

 Генерал Румен Радев – кандидатът на намиращите се в опозиция социалисти, е спечелил най-много гласове на преминалите в неделя президентски избори в България, което може да предизвика предсрочни парламентарни избори след балотажа от 13 ноември, предаде Bloomberg.

Бившият командващ ВВС на страната Радев е спечелил 24,6% от гласовете според екзитполовете. Това означава, че той ще се изправи срещу издигнатата от управляващата партия ГЕРБ Цецка Цачева, която е след него с 21,5%. Министър-председателят на страната Бойко Борисов планира да подаде оставка, ако тя загуби. „Ако загубим балотажа, се отправяме към предсрочни избори“, заяви Борисов. „С толкова малка разлика, мисля, че имаме реални шансове да спечелим след седмица“, добави той.

Черноморската държава – най-бедната в ЕС, работи върху това да увеличи икономическия ръст и да доближи жизнения стандарт до средния за Европа. Член на НАТО от 2004 г. насам, България се опитва да балансира политиката си към Русия – източник на енергийните ѝ запаси. И Радев, и Цачева подкрепят свалянето на санкциите на ЕС и на САЩ срещу Русия.

Те са водили кампанията си, за да получат подкрепата на тези българи, които ценят религиозните и исторически връзки с Русия. Въпреки че президентските правомощия са най-вече церемониални, позицията има роля в изграждането на общественото мнение.

Радев е заявил, че ще укрепи границата на България с Турция и Гърция, за да спре мигрантските притоци. „Няма да позволя България да бъде превърната в бежанския лагер на Европа“, заяви той по време на пресконференция. 

Бившият командир на ВВС на България Румен Радев и председателят на парламента Цецка Цачева водят на президентските избори в България. За това съобщава ЦИК на страната въз основата на обработени 44,47% от бюлетините, предаде ТАСС.

„Румен Радев получава 25,93% от гласовете на избирателите, Цецка Цачева е била подкрепена от 21,56%, на трето място с резултат от 15,45% е Красимир Каракачанов“, пише в официално заявление на ЦИК. В съответствие със съществуващото законодателство, окончателните резултати от гласуването трябва да бъдат оповестени в течение на 48 часа. 

На 13 ноември в България ще се състои балотаж, на който ще участват Радев, който е издигнат от инициативен комитет начело с Българската социалистическа партия, и Цачева, кандидатът от управляващата партия ГЕРБ. Предварителните резултати от гласуването предизвикаха политическо напрежение в страната. Министър-председателят Бойко Борисов в понеделник през нощта обеща да подаде оставка, ако кандидатът на ГЕРБ загуби изборите. 

„От всички политически партии ГЕРБ бе най-добре на изборите, всички останали се криха зад инициативни комитети, а ние честни представихме своя кандидат. Чакаме окончателните резултати. Ще мобилизираме сили на балотажа. При такава неголяма разлика, мисля, че имаме шанс за победа на втори кръг. В следващия понеделник, ако загубим, ние ще се откажем от управлението и ще обявим предсрочни избори“, заяви Борисов.

„Българите казаха „не“ на ГЕРБ и гласуваха за промяна. Предстои ни да видим окончателните резултати от гласуването, но е вече ясно, че хората вземат демокрацията в свои ръце и именно тя им принадлежи. Благодаря на всички съотечественици, които излязоха да гласуват на изборите“, заяви на пресконференция Румен Радев. „Предстои много работа, чака ни балотаж, необходима е пълна мобилизация, за да може тези изменения, които искаме да видим да станат реалност. Разчитам на всички български граждани“, отбеляза той. 
 
Опозиционен кандидат води на президентските избори в България, ако се вярва на екзитполовете. Кандидатът на министър-председателя на страната Бойко Борисов е на второ място. Бившият командир на ВВС Румен Радев води на президентските избори с между 24,8% срещу 26,7% според различните социологически проучвания, докато кандидатът на Бойко Борисов получава 22,5% от гласовете. Ако това бъде потвърдено, означава, че ще се проведе балотаж на 13 ноември, предаде англоезичната версия на Deutsche Welle.

58-годишната Цачева, която е адвокат и член на управляващата партия ГЕРБ, най-вероятно ще продължи проевропейската политика на България. Ако спечели, тя ще бъде и първият президент-жена на страната. Радев, от друга страна се смята , че е близък до Русия. Той наскоро заяви, че България е загубила много, обявявайки Русия за враг. Той призова санкциите на ЕС срещу Москва да бъдат вдигнати, но според него „подобряването на отношенията с Русия не означава отстъпление от евроатлантическите ценности. 
Президентът на България има най-вече церемониална роля. Но той или тя избира редица служители и може да назначава правителство по време на криза. 
 
Президентските избори в България ще бъдат решени на балотаж, седмица след като никой от кандидатите за поста не събра достатъчно гласове, за да спечели на първи тур, предаде Anadolu Agency.
Според конституцията на страната, кандидатът трябва да получи 51% от гласовете, за да стане президент. Избирателната активност на петите президентски избори в страната бе 45,3%. Първият тур бе спечелен от кандидата от БСП и бивш командир на ВВС ген. Румен Радев, който е спечелил 24,8% от гласовете. Председателят на парламента Цецка Цачева, подкрепена от управляващата партия ГЕРБ, е получила 23,5% от гласовете.
Вторият тур на изборите ще се проведе на 13 ноември. Министър-председателят на страната Бойко Борисов обяви, че ще подаде оставка, ако Цачева не спечели изборите. 

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ РЕЗУЛТАТИ, КОМЕНТАРИ И АНАЛИЗИ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ И РЕФЕРЕНДУМА