Руски гражданин е загинал, след като е бил разкъсан от мечка в Алматинска област в Казахстан, съобщи пресслужбата на вътрешното министерство.

Трагедията се е разиграла близо до езерото Алакол, към което руснакът и още трима души се отправили на риболов, яздейки коне и съпровождани от куче.

По обратния път кучето надушило присъствието на малко мече и се втурнали да го преследва. Мислейки, че е язовец, руснакът се впуснал след тях.

От гъсталаците се чуло силно скимтене и мъжът побързал да се притече на помощ на кучето. Не след дълго придружителите му го чули да крещи, а от храстите изскочила голяма мечка, която избягала обратно в гората.

Мъжът бил открит с множество счупвания и рани по тялото си и без признаци на живот, разказва началникът на местната полиция.

От там напомнят, че през пролетта мечките стават особено агресивни, защитавайки потомството си. Затова се препоръчва любителите на природата да вземат необходимите предпазни мерки, когато посещават места, които са местообитание на тези животни.

„Отчитайки факта, че нападението срещу човека е било провокирано от преследването на мечето и неговата защита, майката няма да бъде отстреляна”, се казва в прессъобщението. Инцидентът е регистриран като нещастен случай.