На италианския остров Елба рибари са хванали необичайно животно, което прилича на акула с прасешка муцуна, съобщава Daily Mirror.

Оказа се, че на куката е уловена обикновена центрина, известна още като прасешка акула, която е застрашена и е вписана в Червената книга.

„Тази риба е доста често срещана край Елба, но не спира да удивява местните жители и туристите. Дори веднъж се опитах да я заселя в един от аквариумите, но скоро се отказах от тази идея, защото видях, че този вид не е пригоден за отглеждане в плен “, казва Юрий Тиберто, служител на местния аквариум.

Той добави, че рибите се сравняват с прасе не толкова поради структурата на муцуната, а защото издава звуци като грухтене.

Обикновеният центрин е често срещан в източната част на Атлантическия океан. Живее на дълбочина от 100 до 700 метра и се храни с анелиди. Максималният регистриран размер на рибата е 150 сантиметра.

По-рано беше съобщено, че рибар е хванал бременна акула в крайбрежните води на провинция Източна Нуса Тенгара, Индонезия, в която е имало дете с "човешко лице". Учен от Морския управителен съвет теоретизира, че необичайният външен вид на малката акула е причинен от мутация.

Превод: БЛИЦ