Видео, публикувано във вторник от нестопанската организация Columbia Riverkiper, показва група сьомги, плуващи в приток, покрити с червени лезии и бели гъбички в резултат на стрес и излагане на екстремни температури, съобщава Guardian.

Сьомгата в река Колумбия "се е сварила почти жива", когато температурите на водата се повишиха по време на рекордната гореща вълна в северозападната част на Тихия океан, група защитници на правата на животните забелязаха тревожната гледка.
 


В деня на видеото реката достигна температура от 21 градуса по Целзий, което е смъртоносно за тези риби, ако са изложени на нея за дълго време. Законът за чистите води забранява температурите в реките да се повишават над 20 градуса.

Тази сцена е друг пример за трагичните смъртни случаи, причинени от жегата. Те вече са убили стотици хора в северозападната част на Тихия океан и Канада, вероятно убивайки хиляди морски животни и разпалвайки огнища в региона.

Но това не беше само заради горещата вълна, а заради многобройните язовири, които забавят потока на водата в продължение на десетилетия, повишавайки температурата на реките.

Десетки хиляди сьомги все още живеят в Колумбия и Змийската река и тъй като реките се затоплят още повече през следващите два месеца, много риби още ще умрат. Като се има предвид, че сьомгата в Змийската река вече се счита за застрашена, загубата само на малка част от нейната популация може да има тежки последици.

Превод: БЛИЦ