Улици в столицата на Латвия – Рига, вече няма да носят имената на руски писатели или учени, като Александър Пушкин, Михаил Лермонтов, Иван Тургенев или Михаил Ломоносов, предаде Франс прес. Това реши столичният общински съвет, като мотивите му са руската агресия в Украйна.

Решението е било взето след оспорван и бурен дебат, продължил до късно през нощта. В края на дискусията общинските съветници гласуваха за промяната на няколко имена в столицата, свързани с Русия и с нейната история.

След решението например улица "Москва", която е една от най-големите пътни артерии в Рига, ще носи името "Латгалия", като по този начин ще си върне наименованието отпреди Втората световна война. Латгалия е една от четирите области, които образуват съвременна Латвия, пише БТА. 

Повечето улици, носещи имена, свързвани с комунистическата и съветската ера, като Карл Маркс или Ленин, вече бяха прекръстени в Латвия през 1991 г. и си върнаха историческите имена.

Но до руското нахлуване в Украйна се смяташе за приемливо улици, които носят имената на руски градове или руски писатели, които никога не са били свързвани със съветския режим, да бъдат запазени. След руската инвазия в Украйна нещата се промениха, казва общинският съветник Кашпарш Спунде.

Един от силните аргументи за промяната на имената на улиците, изтъкнат по време на дебатите снощи, беше, че въпросните руски писатели, учени или други известни личности, не са имали никаква връзка с Латвия. Те никога не са работили в полза на страната и не са споменавали латвийците в своите творби.

 

Общинският съвет на Рига реши да бъде променено и името на улицата, кръстена на драматурга и писател Николай Гогол, роден на територията на днешна Украйна. 

Сега всички тези улици ще носят имена на латвийски езиковеди, писатели, поети, пилоти и основатели на Латвийската република.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук