Ръководителят на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин коментира неотдавнашните оплаквания на западни политици за съкращаване на времето за лична хигиена на фона на спестяването на енергия и вода, предлагайки помощ от руската държавна корпорация по въпросите на хигиената, пише  Труд.

„Руската пилотирана космонавтика е готова да се притече на помощ на европейски и американски политици и бюрократи... Има изход! Използвайте дамски превръзки "Роскосмос", както и нашия сух шампоан и специална паста за зъби“, написа ръководителят на държавната корпорация в Telegram.

Рогозин придружи публикацията си и с видео, в което астронавтите показват използването на тези средства с ограничено количество вода, както и липсата на душ.

В коментар той заявява, че "Роскосмос" е готов да изпрати в Брюксел и Вашингтон „тестово натоварване от дамски превръзки и гелове, разработени в руския химически завод в Салават, за да се избегне разпространението на всякакъв вид зловония от Европейската комисия и Държавният департамент на САЩ.