Заместник-началникът на Генералния щаб генерал-лейтенант Вадим Шамарин е бил задържан и обвинен във взимане на голям подкуп, предава Ройтерс.

Задържането му е разрешено от военен съд. Това е четвъртото задържане на високопоставен служител на отбраната в рамките на един месец, започвайки от 23 април, когато заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов беше задържан, а срещу него започна досъдебно производство за получаване на подкуп.

След това бяха арестувани и генерал-лейтенант Юрий Кузнецов, началник на отдел "Човешки ресурси" в министерството на отбраната, както и генерал-майор Иван Попов, бивш командир на 58-ма руска армия.

Не е ясно какво пледира Вадим Шамарин. Домът му е бил претърсен във връзка с разследването.

Шамарин отговаря от 2020 г. за надзора на Сигналния корпус на армията, военните комуникации, включително и осигуряването на поверителни командни сигнали на бойното поле.

Арестите са най-големият скандал в руската армия от години. Те идват на фона на големите промени в руското отбранително ведомство, след като този месец президентът Владимир Путин отстрани дългогодишния министър Сергей Шойгу и го замени с бившия заместник министър-председател Андрей Белоусов, който е икономист.

Шойгу стана секретар на Съвета по сигурност на Руската федерация.