Узбекистанският президент Ислам Каримов е починал на 78-годишна възраст след инсулт, предаде Ройтерс, като се позова на три дипломатически източника. "Да, той е мъртъв", казал един от анонимните източници, запитан за Каримов, който е в болница от събота.

Новината за кончината на Каримов бе потвърдена и от вестник Daily Sabah. „Да, той почина“, твърди източник на изданието. 


Както БЛИЦ съобщи по-рано днес бе съобщено, че Каримов е в критично състояние и че президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев възнамерява да го посети в болницата.

Здравето на 78-годишния Каримов се е влошило рязко през последните 24 часа.

Властите в родния град на Каримов Самарканд са започнали спешно да почистват централните улици, съобщи добре осведомен източник пред Ройтерс.
Агенцията определя това като възможен знак за подготвяне на погребение.

Концерт и заря по случай националния празник на Узбекистан вчера бяха отменени. Високопоставени представители на властите не присъстваха на честването на Деня на независимостта, което накара чуждестранните дипломати да гадаят кой управлява бившата съветска република в Централна Азия в отсъствието на Каримов, отбелязва Ройтерс.

В неделя узбекистанското правителство съобщи, че президентът е бил откаран в болница за пълни медицински изследвания. На следващия ден дъщеря му уточни, че баща й е получил мозъчен кръвоизлив и е настанен в реанимация.

Ислам Каримов управлява Узбекистан с твърда ръка от самата независимост на страната от Съветския съюз преди 25 години, припомня БТА.